Política 24/04/2019

El Suprem tanca la porta a revisar la sentència als tres membres d'ETA que van atemptar a la T4 de Barajas

Els condemnats al·legaven que es va arrencar la seva confessió a través de maltractaments i coacció

Ara
2 min
El Suprem tanca la porta a la revisió de la condemna als tres membres d'ETA que van atemptar a la T4 de Barajas

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha tancat la porta a revisar la sentència dictada per l'Audiència Nacional que condemnava els tres membres d'ETA que van atemptar a la terminal T4 de l'aeroport de Barajas, l'any 2006, en una acció que va causar 48 morts i centenars de ferits. L'Audiència va sentenciar Igor Portu, Mattin Sarasola i Mikel San Sebastián, els terroristes, a més de mil anys de presó per a cadascun d'ells, després que aquests confessessin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els membres de l'organització terrorista instaven el Suprem a revisar la sentència perquè argumentaven que "no s'havia tingut en compte" que la confessió es va obtenir "com a conseqüència dels maltractaments que van patir" i que, per tant, la condemna no hauria de ser vàlida. Per justificar aquesta tesi, els atacants recorren a la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) dictada el 13 de febrer del 2018 contra Espanya en referència al cas Portu-Sarasola.

L'alt tribunal ofereix tres motius per rebutjar la petició. En primer lloc, la sala segona del Suprem exposa que la sentència que invoquen els tres condemnats "no fa referència a la sentència de l'Audiència Nacional" sobre l'atemptat de la T4 i per la qual van ser condemnats. En segon lloc, recorda que "no hi ha sentència ferma" que corrobori que les "manifestacions dels recurrents fossin arrencades mitjançant la violència o la coacció". Finalment, com que cap dels tres sentenciats "ha al·legat que les lesions els hagin provocat conseqüències a llarg termini", el TEDH, argumenta, "no pot catalogar aquests maltractaments de tortures".

Així doncs, el Suprem conclou que les agressions a què fan referència els condemnats s'integren en la categoria de maltractaments "per la seva realització en dependències i sota custòdia policial" i que, "com que no concorre cap delicte", matisa, no hi ha motius suficients per revisar la sentència.

stats