Política 31/07/2014

El Suprem rep una demanda de paternitat contra el rei Joan Carles

L'Audiència de Madrid eleva el cas a l'alt tribunal després que entrés en vigor la llei d'aforament de Joan Carles després de la l'abdicació

Ara / Europa Press
2 min

MadridEl Tribunal Suprem ha rebut una demanda de paternitat presentada per Albert Solà Jiménez contra el rei Joan Carles. L'Audiència de Madrid ha elevat aquest assumpte a l'alt tribunal després que a mitjans de juliol entrés en vigor la llei que regula l'aforament del monarca sortint.

Els magistrats estudiaran un assumpte que afecta l'esfera privada del rei Joan Carles, que, segons el recurrent, Albert Solà, va mantenir una relació amb la seva mare biològica, Anna Maria Bach Ramon, abans de ser proclamat cap de l'Estat. Solà, nascut a Barcelona el 1956, va ser criat en una família adoptiva.

La secció 24 de l'Audiència Provincial de Madrid tenia previst celebrar al setembre una vista en què deliberar sobre el recurs d'apel·lació presentat per l'advocat de Solà, Francesc Bueno, contra la decisió del jutjat d'instrucció número 34 d'arxivar aquest cas per la inviolabilitat que la Constitució atorgava al llavors cap de l'estat espanyol. L'advocat va ampliar les seves al·legacions després de l'abdicació de Joan Carles i l'Audiència de Madrid va elevar la causa al Tribunal Suprem després de l'aforament del rei.

Primogènit del monarca?

L'advocat Francesc Bueno defensa els drets del seu client, que es reivindica com a primogènit del monarca i al·ludeix a la jurisprudència que determina que la inviolabilitat de l'article 56.3 de la Constitució "no seria extensible a l'esfera civil o juridicoprivada" i només protegiria els "actes que va realitzar fruit de l'exercici de les seves funcions com a rei".

"El blindatge de la inviolabilitat o immunitat o prerrogatives que es poden concedir al senyor de Borbó i Borbó Dues Sicílies, si bé poden ser molt lloables, únicament haurien d'abastar els fets que aquest va realitzar en l'exercici de les seves funcions i no emparar conductes que va poder realitzar en la seva esfera juridicoprivada", recull l'escrit al qual ha tingut accés Europa Press.

Dit això, Bueno precisa que quan Solà va ser concebut, Joan Carles "no ostentava cap títol de la monarquia" i que l'aforament no hauria de privar al seu representat de "totes i cadascuna de les garanties que té per mandats legals i constitucionals". En la seva demanda, Solà esgrimia una prova d'ADN confrontada per un antic perit del Cesid que afirmava la paternitat del rei amb "una fiabilitat superior al 99,99%". "Aquest document, si bé no és recent, va arribar a les mans del meu defensat fa escasses dues setmanes provinent d'una persona propera a ell", afegeix l'escrit, per concloure reclamant que, si aquesta prova no fos admesa, se n'hauria de fer una altra i cridar com a testimoni al citat pèrit.

stats