Política 27/10/2016

Tardà: "No participarem en les negociacions de reforma del finançament"

El portaveu d'ERC tanca la porta a l'única "concessió" de Rajoy i reitera que el setembre se celebrarà un referèndum

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, durant el debat d'investidura. EFE

Madrid"O referèndum, o referèndum". El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha començat la seva intervenció en el debat d'investidura de Mariano Rajoy parafrasejant les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tardà ha refermat que els catalans votaran durant el mes de setembre de l'any vinent en referèndum si abans no "s'obre un diàleg" amb l'Estat. Però ja ha avançat que aquest diàleg no pot partir de premisses immobilistes i que assumiran "de forma responsable" totes les conseqüències, amb la presó si cal. El portaveu d'ERC ha assegurat que Puigdemont li ha traslladat que el Govern "no participarà en les negociacions de la reforma del finançament" que està previst que s'obrin un cop prengui possessió el nou govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reforma del sistema de finançament autonòmic, pendent des del 2014, és l'únic en què PP i Ciutadans estan disposats a "cedir" per "solucionar el pols català". "Ja ens ha enganyat moltes vegades, no ens creiem res de vostès", ha replicat Tardà, i ha assegurat que l'únic sistema amb què comptarà la futura República Catalana serà l'agència tributària pròpia.

Tardà ha volgut separar molt clarament la cultura política catalana de l'espanyola, de la qual ha dit amb ironia que "no està a la Champions de la democràcia". "La distància entre el procedir de Cameron i el de vostè és la mateixa que entre Churchill i Franco", ha incidit, i ha comparat la resposta de l'Estat a la de Turquia amb el poble kurd. Ha advertit així que el "camí autoritari" que ha escollit el PP "té molt poc recorregut". Lamenta que "desitgin que a Catalunya hi hagi violència", però el poble català és "pacífic", ha reblat.

Sobre les possibles inhabilitacions de polítics pel procés, ha assegurat que els partits independentistes acabaran portant el cas a l'ONU si cal perquè el govern espanyol està convertint "un conflicte polític en un problema de drets humans". En aquest sentit ha vaticinat que la llista d'imputats creixerà i ha anunciat que en cap cas acceptaran la inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

stats