Política 12/12/2014

L'entitat Tercera Via encarregarà un llibre blanc a experts per trobar una alternativa a la independència

En el primer acte públic de l'entitat hi han assistit nombrosos dirigents socialistes i destacats militants d'Unió propers a Josep Antoni Duran i Lleida

Núria Orriols
2 min
Assistents a l'acte de Tercera Via / MANOLO GARCÍA

BarcelonaCom si el temps no hagués passat aquest divendres nombrosos dirigents del PSC s'han deixat veure el Saló del Tinell de Barcelona. No per escenificar, com el 2003, un pacte a tres bandes amb ERC i ICV-EUiA (llavor dels tripartits), sinó per mostrar el seu suport a l'encaix amb Espanya en la presentació pública de l'associació “Tercera Via”. També s'hi han trobat amb destacats militants d'Unió propers a Josep Antoni Duran i Lleida: l'exdelegat del govern a Madrid Jordi Casas (aplaudit per la seva presència) i l'ex conseller de Treball Ignasi Farreres. A les primeres files hi han assistit l'expresident de la Generalitat, Jose Montilla; l'exprimer secretari del PSC, Pere Navarro; el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena; l'alcaldable pels socialistes a Barcelona, Jaume Collboni; la regidora socialista Assumpta Escarp i també el vicepresident primer de l'entitat unionista Societat Civil Catalana, Joaquim Coll.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de l'associació, el jurista Mario Romeo, ha explicat que neixen com a entitat privada “pluralista” i “apartidista”. Amb aquesta voluntat, els de la tercera via pretenen “desbloquejar” les relacions entre Catalunya i Espanya, pressionant així per un nou encaix amb l'estat espanyol. Ha assegurat que la “millor sortida” a aquest conflicte és un “autogovern just” i que així ho pensa una “majoria social” i “molts polítics de molts partits”. Ha afirmat que si és necessari estaran a favor de “més competències”, i si cal “blindar-les” també. “Ni immobilismes d'uns ni independència d'altres”, ha assegurat Romeo, “volem un projecte de convivència”.

El periodista Jordi Garcia-Soler, impulsor de l'entitat, ha anunciat en la seva intervenció que encarregarien un llibre blanc a experts perquè donéssin contingut a aquesta tercera via. Per assenyalar així, una alternativa a la independència. Garcia-Soler ha assegurat que contribuirien a “establir ponts” i fer els passos “necessaris” per “donar pas a la negociació”. També ha reclamat que es parli dels “problemes reals” dels ciutadans, assegurant que “hi ha qui fa servir el debat identitari per no resoldre els problemes reals de la gent”.

L'acte també ha comptat amb la intervenció de l'economista Gonzalo Bernardos: “El debat no és independentisme sí o no, el debat és dreta o esquerra”. Per a ell, és l'hora de la “nova era a Espanya” i la tercera via és la “única via” per a un “canvi de paradigma”. En aquest sentit, ha defensat la bicapitalitat de Barcelona i Madrid, el concert econòmic per Catalunya i el reconeixement de l'estat com a plurinacional. Sent conscient de l'"immobilisme” de Rajoy, Bernardos ha cridat a esperar un “canvi de majories” en les properes eleccions al Congrés de Diputats.

La presentació de l'esdeveniment ha anat a càrrec del periodista Xavier Sardà i hi han assistit més de tres-centes persones.

Una entitat per a un nou encaix

La nova associació es va presentar davant la premsa el passat mes de novembre al Col·legi de Periodistes. En aquell moment els seus impulsors van difondre un manifest a favor de la tercera via i l'encaix amb l'estat espanyol. Els signants del manifest, més destacats, van ser: l'exdirector general de Trànsit Pere Navarro Olivella, l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, l'excap de campanya de Pasqual Maragall, Xavier Roig; els periodistes Margarita Riviere, Enric Sopena, Andreu Missé i Rosa Cullell, l'actual secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, o els exdiputats socialistes Higini Clotas o Albert Solé, entre altres.

stats