Política 26/01/2015

El "terratrèmol" de Syriza sacseja la premsa de Barcelona i Madrid: recull d'editorials

Els principals diaris consideren que el triomf del partit de Tsipras no deixarà indiferent Europa i alerten de l'efecte contagi

Ara
3 min
Alexis Tsipras celebrant ahir la victòria al centre d’Atenes.

BarcelonaLa victòria de Syriza a Grècia fregant la majoria absoluta ha monopolitzat els editorials dels principals diaris de Barcelona i Madrid, que consideren, malgrat la diferència de matisos, que res serà igual a la Unió Europea a partir d'ara. Especialment tenint en compte l'efecte contagi que consideren que es pot produir en un any electoral en el qual Podem hi pot tenir molt a dir. Molts editorials ni tan sols mencionen el nom de la formació que lidera Pablo Iglesias, però sí han estat escrits amb un ull posat en ell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'El País': Un repte per a Europa

El rotatiu de Prisa considera que la victòria de Syriza és un repte per a Europa. Celebra que la força política hagi sabut canalitzar el descontentament social, però avisa que ara toca que la seva actuació "coincideixi més amb la presentació moderada que d'ella mateixa ha realitzat en les capitals europees i davant les institucions comunitàries que no pas amb apel·lacions populistes de traç gruixut llançades en els seus mítings". Per tot això, 'El País defensa que no hauria de trencar amb els compromisos adquirits amb la Unió Europa, ni "perjudicar als contribuents veïns, ni "atemptar contra l'estabilitat de la Unió".

'La Razón': Europa, davant del terratrèmol grec

Per a la 'La Razón', la victòria de Syriza no és més que el triomf del "populisme" i un "problema" pel conjunt de la Unió Europea. Avisa, a més, que sucumbir davant les promeses d'Alexis Tsipras de renegociar les condicions del rescat de Grècia i ajornar el retorn del deute suposaria enviar un "perillós missatge" a la resta de moviments "populistes" europeus.

'La Vanguardia': Els reptes del triomf de Syriza

El triomf de Tsipras obre un nou cicle no només a Grècia, sinó a Europa, assenyala l'editorial de 'La Vanguardia'. Li reconeix el mèrit a Syriza per haver sabut concentrar el rebuig a les polítiques d'austeritat, però llança una advertència a la Unió Europea: la renegociació del deute grec pot esdevenir una "arma de doble tall". Primer perquè considera que cal evitar que es "multipliquin les Syrizes pel sud europeu. I després perquè, al seu parer, cal conduir el nou govern grec cap a "cotes menys radicals".

'El Periódico': Un canvi "històric" que reclama "prudència"

La victòria de Syriza suposa un "no rotund" a l'austeritat dels grecs, i un "canvi històric", segons l'editorial d''El Periódico'. El diari de Zeta considera que la política europea queda en "entredit" amb el resultat. Tot i així, afirma el rotatiu, Brussel·les s'havia preparat per "no trencar la vaixella" davant una més que probable victòria de Tsipras, que al seu torn ha "moderat el discurs". A partir d'ara, el líder de Syriza haurà d'aplicar la "prudència", li reclama el diari.

'El Mundo': Negociació amb firmesa

El diari d'Unidad Editorial qualifica de triomf "històric" el de Syriza a les eleccions gregues, i considera que això té de positiu que no es "perdrà més temps del necessari" en triar nou govern. El rotatiu admet al seu editorial que els resultats generen "incertesa" però afirma que és "hora d'oblidar els discursos catastrofistes" i oferir "col·laboració" al nou executiu hel·lè. Brussel·les no pot "cedir" davant les seves pretensions, però es poden "flexibilitzar" les postures, afirma el rotatiu, que demana evitar parlar "de quitances" o d'"impagament" perquè això "donaria ales a altres moviments populistes". "El futur cap d'estat de Grècia ha generat unes expectatives que no són reals", diu el diari, que considera que "ha de demostrar" que les seves propostes són "vàlides" per treure Grècia del forat en què es troba.

Per últim, 'El Mundo' marca distàncies entre Syriza i Podem, perquè la primera "compta amb experiència en la gestió de desenes d'Ajuntaments": "Les solucions de Syriza no són exportables a Espanya, perquè el nostre país té una economia deu vegades més gran".

'El Punt Avui': Un "nou escenari"

El diari afirma que els grecs "han volgut recuperar la gestió del seu país", però considera que "no conviden a l'optimisme" les primeres reaccions de la UE negant la possibilitat de quitances.

stats