Política 04/08/2020

Torra assegura que el Govern es personarà en el cas 3% si es comprova un possible perjudici a la Generalitat

El president manté la incògnita sobre la data de les eleccions catalanes

Anna Mascaró
3 min
El president Torra en roda de premsa aquest dimarts

BarcelonaEl Govern es personarà com a part perjudicada en el cas 3% si comprova que l'administració catalana va poder patir un "perjudici" en el marc de la presumpta corrupció que implica CDC i també el PDECat, on militen alguns dels membres de l'executiu. Aquest ha sigut el posicionament expressat aquest dimarts pel president Quim Torra, que ha sortit al pas de la proposta que el seu vicepresident, Pere Aragonès, ha plantejat formalment en el consell executiu d'aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Naturalment, aquest govern i president, si mai es produeix un perjudici econòmic, s'hi personarà", ha expressat Torra, que ha subratllat, però, que abans de prendre aquesta decisió ha demanat el parer als serveis jurídics de la Generalitat. "He demanat als serveis jurídics que avaluïn si s'ha produït aquest perjudici i, si és així, la Generalitat es personarà com a acusació particular", ha assegurat.

Aragonès, que diumenge ja havia reclamat que la Generalitat es personés en el cas –en què el jutge ha processat tres exgerents de CDC, el mateix partit de Convergència i també el PDECat–, ha portat aquest dimarts la seva sol·licitud al consell executiu, ja que, al seu parer, la hisenda pública podria haver estat perjudicada, perquè entre els delictes que s'imputen als acusats hi ha el de frau a l'administració.

Torra ha recalcat avui que ha sigut ell mateix qui ha fet la sol·licitud al gabinet jurídic. Ahir les conselleres Meritxell Budó i Àngels Chacón van mostrar-se obertes a la possibilitat que la Generalitat es personés a la causa, tot i que Chacón va fer èmfasi en separar la causa del PDECat (que està processat pel jutge al considerar que és una formació hereva de CDC). "El PDECAt no és el partit del 3%", va assegurar. El portaveu del PDECat, Marc Solsona, per la seva banda, va qualificar de "partidista" el moviment d'Aragonès, fet "com a representant d'ERC".

Manté la incògnita sobre la data de les eleccions

En la roda de premsa posterior al consell executiu, el president ha tornat a rebutjar concretar la data per a les eleccions anticipades a Catalunya, que ell mateix va anunciar al gener, després de constatar el trencament amb els seus socis de govern quan el president del Parlament, Roger Torrent, va deixar-lo sense escó com exigia la Junta Electoral Central (JEC).

"Seran en el moment que consideri", ha respost a preguntes dels periodistes, especialment, ha dit, tenint en compte la "situació epidemiològica del país" i la necessitat de "preservar sempre la dignitat de la presidència de Catalunya". Si, com pretenia en un inici, Torra vol que les eleccions siguin a l'octubre, les hauria de convocar en les pròximes setmanes.

Precisament pel que fa a la situació de pandèmia, Torra n'ha fet una lectura positiva. El president va fer un advertiment dur el 27 de juliol. "Ens ho juguem tot, estem davant els 10 dies més decisius", va assegurar. Passat aquest període, Torra ha fet balanç de la situació epidemiològica, que creu que ha "millorat a Catalunya". "Hi ha una disminució del risc de rebrots, una incidència acumulada de casos que baixa", ha exposat, tot i admetre que hi ha "zones que en les últimes setmanes han augmentat el seu risc, com les comarques del Vallès". Però malgrat el missatge de tranquil·litat enviat avui, el president ha insistit que "no podem abaixar la guàrdia" perquè "podríem perdre el que s’ha guanyat".

Ara un dels grans reptes a afrontar per l'executiu, ha expressat, és el de l'escola. "Administracions, famílies, professionals i alumnes hem de crear les condicions més favorables per a l'aprenentatge dels nostres fills i nets", ha subratllat Torra, que ha afegit que "un país funciona, si l'escola funciona". En aquest sentit, ha indicat que els consellers de Salut i Educació, Alba Vergés i Josep Bargalló, tenen tot el suport per planificar l'inici de curs i les contingències que se'n derivin. "Ens hi juguem molt com a societat amb la tornada a les escoles", ha assegurat. També ha informat que s'han aprovat els plans de contingència de cada departament en relació a la pandèmia, que ara hauran de ser avaluats pel Procicat.

stats