Política 11/02/2019

Torra insisteix en una "resposta democràtica" al Parlament si els presos no són absolts

El president revela que encara no ha parlat amb Sánchez després de la crisi del relator

Xavi Tedó
3 min
Torra insisteix en una "resposta democràtica" al Parlament si no s'absolen els presos

BarcelonaA les portes de l'inici del judici de l'1-O, el president Quim Torra ha reiterat que si els presos independentistes són condemnats el Parlament respondrà. "Necessitem una resposta democràtica sobre l'autodeterminació al Parlament si no s'absolen els presos", ha advertit després de remarcar que no s'ha plantejat "mai fer eleccions". "Què vol dir un nou Estatut de Catalunya?", s'ha preguntat Torra, que ha reclamat un "grau de concreció més gran". "Nosaltres tenim un altre mandat democràtic –ha afegit–. No es pot governar contra Catalunya, i el 80% defensa el referèndum d'autodeterminació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la via unilateral, Torra ha remarcat que "cap dels partits ha renunciat a la independència" i ha reiterat que el judici serà un punt d'inflexió. "Sempre hem estat fidels al nostre mandat democràtic, que passa per una resposta democràtica perquè venim de l'1-O i del 27-O i apostem per la independència". "El 27-O va ser un acte de confirmació i hi van complir, però no el van implementar", ha assegurat. També ha fet memòria: "Tenim el mandat de fer la República per passar de la restitució a la Constitució Catalana".

"Vuit mesos després no sé quina és la proposta d'Espanya" –ha lamentat Torra, que ha afegit–: A la primera reunió amb Sánchez vam parlar de tot i a la segona vam acordar establir un diàleg amb una figura que ajudi a coordinar les parts, però ens han tombat tots els relators internacionals que hem proposat". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Torra ha denunciat que dimecres tot va canviar "amb l'anunci d'Iceta i la roda de premsa de Calvo per la pinça de la dreta i del sector ranci del PSOE" i ha assegurat que "fins aquell dia les negociacions anaven prou bé".

Pel que fa als pressupostos i després de deixar clar que ha sigut el PSOE qui s'ha aixecat de la taula de negociació, el president ha insistit: "Ja saben quines són les nostres condicions per avalar els comptes perquè no podem renunciar al que som". "Nosaltres portem moltes reunions amb els comuns i dels pressupostos estatals no en sabem res", ha denunciat Torra, que ha tornat a posar el dret a l'autodeterminació com a eix central per arribar a un acord. "Nosaltres li hem plantejat [a Sánchez] un calendari de reunions, un marc de reunions perquè només apel·lant al diàleg no avancem", ha afegit.

"Sánchez em va trucar després de l'accident ferroviari, però no vam parlar de res més i no hi ha hagut més contactes aquests dies", ha revelat Torra, que tampoc ha concretat si aquesta setmana es veurà amb el president espanyol aprofitant la seva estada a Madrid. "L'oferta de diàleg és només per aprovar els pressupostos?", s'ha preguntat, i ha reclamat al govern espanyol "concreció en la figura del relator, reconeixement del dret a l'autodeterminació i el final de la repressió". "Aquests són els mínims", ha advertit.

"La comunitat internacional ho té claríssim, que [els presos polítics] han de ser absolts, i qui tindrà un problema serà la justícia espanyola perquè ens jutgen a tots", ha assenyalat el president, que ha tornat a insistir que ha de ser el Parlament qui respongui si són condemnats. "Confio que es garanteixi la meva seguretat demà com ho vam fer nosaltres el 21-D amb el consell de ministres", ha afirmat en al·lusió a la seva presència aquest dimarts en l'inici del judici.

Sobre si el Govern està més pendent del judici que de la gestió del dia a dia, Torra ha afirmat: "La primera mesura que aprovem és destinar 250 milions a habitatge, i hem resolt vagues, on ens hem deixat la pell". "Estarem encantats que les empreses tornin, però veiem que grans empreses s'instal·len a Catalunya i hem reduït l'atur a nivells de precrisi", ha conclòs.

stats