LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 03/07/2022

Tots els gripaus que s’ha empassat Unides Podem al govern espanyol

L’horitzó de més despesa militar i Melilla, les últimes decisions del PSOE indigestes per al seu soci

i
OT SERRA
4 min
Les ministres Isabel Rodríguez (PSOE) i Irene Montero (Unides Podem).

Madrid“Governarem en minoria dins d’un executiu compartit amb el PSOE, en el qual ens trobarem molts límits i contradiccions, i en el qual haurem de cedir en moltes coses”. Després d’acordar un govern de coalició amb el PSOE, el llavors líder d’Unides Podem Pablo Iglesias avisava del que vindria en una carta dirigida a la militància. La implicació d’Espanya en el rearmament de l’OTAN i la tragèdia de Melilla són els últims gripaus que amenacen la comoditat de l’espai lila a l’executiu espanyol. Tanmateix, no està en dubte la seva continuïtat. Unides Podem té resolt el debat sobre on considera que és més útil perquè tirin endavant polítiques d’esquerres. A més, la Moncloa és una pota rellevant des d’on esmorteir el seu declivi electoral i, com sempre passa, és difícil prendre la decisió de renunciar a una gran quantitat de càrrecs al poder.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nomenaments judicials

De Dolores Delgado a la Fiscalia a Enrique Arnaldo al TC

L’aterratge va ser difícil d’empassar ja una setmana després que Pedro Sánchez fos investit president pel nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat. En un moviment inèdit, passava de ministra de Justícia i electa pel PSOE a les eleccions del 10-N a màxim càrrec del ministeri públic. Unides Podem va assumir a desgrat la designació, que el PSOE s’entestava en negar que tingués un caire de politització, però fa unes setmanes el grup lila va servir freda la venjança. Els socialistes volien colar en una llei d’àmbit econòmic una esmena perquè Delgado tingués assegurat l’ascens a fiscal de sala del Suprem quan acabés el mandat. Unides Podem va advertir que no hi votaria a favor i el PSOE l’ha hagut de retirar.

Encara en matèria judicial, al novembre el Congrés votava quatre nous membres del Tribunal Constitucional, entre els quals Enrique Arnaldo, amb una trajectòria d’afinitat al PP. En la votació al ple, que era secreta, hi va haver alguns diputats d’Unides Podem que no van escriure-hi el seu nom. De fet, el mateix Sánchez va expressar la seva incomoditat amb el candidat proposat pel PP, i el diputat socialista Odón Elorza va trencar la disciplina de vot.

Monarquia i Joan Carles I

D’aplaudir el rei al Congrés a la sortida de Joan Carles I

La monarquia ha contribuït als episodis d’indigestió d’Unides Podem al govern espanyol. Els ministres liles van aplaudir Felip VI després del seu discurs inaugural de la legislatura al Congrés, però més enllà d’aquest acte simbòlic, les principals discrepàncies han estat al voltant de la corrupció de Joan Carles I. Unides Podem va recelar de la sortida clandestina de l’emèrit a Abu Dhabi pactada entre la Moncloa i la Zarzuela, i fa unes setmanes Sánchez va portar al consell de ministres una regulació del funcionament de la Casa del Rei que per a la formació republicana es queda curta. No toca la inviolabilitat del rei i com a principal novetat habilita el Tribunal de Comptes per auditar-la. L’òrgan fiscalitzador encara ha de detallar com serà aquest examen dels comptes de la institució, per bé que haurà d’estar subjecte als límits que imposa la Constitució: el rei no està subjecte a responsabilitats per cap dels seus actes, tampoc si administrés de manera irregular les finances de la monarquia.

Fiscalitat i OPA a Naturgy

L’impost a les grans fortunes, ajornat ‘sine die’

L’acord de coalició entre el PSOE i Unides Podem estableix un augment en la progressivitat fiscal que s’ha complert a mitges. S’havia de concretar amb un mínim del 15% de tributació en l’impost de societats per a les grans corporacions, que la ministra d’Hisenda va accedir a implementar en els pressupostos d’aquest any. Als comptes del 2021, es van apujar tipus de l’IRPF a les rendes altes, però encara no hi ha avenços en l’impost a les grans fortunes que Unides Podem ha arribat a proposar formalment al Congrés. Al consell de ministres, el soci minoritari també va haver d’assumir l’autorització d’una OPA parcial d’un fons australià sobre Naturgy que va criticar públicament.

Com la reforma laboral i la llei d’habitatge, en matèria econòmica Unides Podem ha aconseguit que tiressin endavant mesures a les quals s’hi resistien perfils com el de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. De fet, la formació lila compta com a gripau haver de compartir govern amb ministres com la mateixa Calviño; la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Marroc i immigració

Devolucions en calent i el gir amb el Sàhara Occidental

Juntament amb la determinació de Sánchez d’apujar el pressupost en Defensa, Melilla ha sigut l’últim gran focus de malestar d’Unides Podem amb el seu soci de govern. La immigració ja va ser la primera fissura. El febrer del 2020, durant els primers passos de la coalició, Marlaska va elogiar una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que avalava en algunes circumstàncies les devolucions en calent. Coincidia amb la publicació d’un esborrany de la nova llei d’asil que enduria les condicions dels immigrants per demanar protecció, però que finalment no va prosperar perquè primer ha d’arribar una nova normativa europea.

Amb la qüestió de la immigració de fons, Unides Podem sí que s’ha hagut d’empassar el gir de Sánchez respecte al Sàhara Occidental. Com a soci minoritari, va haver d’assumir des de l’inici que no tindria res a dir sobre carteres d’estat com Exteriors i Defensa, i en canvi el PSOE sí que es reserva un cert dret d’intervenció sobre les lleis que impulsen els ministeris d’Unides Podem. “Recordeu que el cel es pren amb perseverança”, deia Iglesias en aquella carta a la militància. I empassant-se alguns gripaus pel camí.

stats