Política 21/08/2015

Tots els grups de l'oposició presenten una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat

Qualifiquen els comptes d'antisocials i electoralistes

Agències
2 min
El portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando / EFE

MadridTots les partits de l'oposició al Congrés menys Unió del Poble Navarrès (UPN), soci electoral del PP, han presentat o presenten aquest divendres un any més una esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2016. En bloc, qualifiquen els comptes d'antisocials i electoralistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Està previst que el debat a la totalitat dels pressupostos se celebri la setmana que ve, els dies 25 i 26 d'agost, a la cambra baixa. Justament les dates de tramitació, en ple agost i a pocs mesos de les generals, són una de les raons de les crítiques. Tot i això, l'oposició també considera que, al marge de l'horitzó electoral, els pressupostos són antisocials, no serveixen per reformar el model productiu i impulsar l'economia i no ajudaran a crear llocs de treball. Des dels partits autonòmics, es retreu que perjudiquen les comunitats.

El PSOE ja ha avisat que si guanya les generals modificarà els pressupostos per fer marxa enrere a decisions de "reducció de la despesa social" com en les prestacions d'atur i també per eliminar "regals fiscals a les grans fortunes" que incorpora el PP.

El "testament polític" de Rajoy

El portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando, va instar dimecres el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a defensar el seu "testament polític" davant el Congrés en lloc de deixar l'estrada al seu "testaferro", el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Els socialistes, així com la majoria de l'oposició, opinen que amb l'aprovació del projecte de llei de pressupostos en consell de ministres abans de marxar de vacances, Rajoy va fer el primer "míting" de precampanya.

Des d'Esquerra Plural, els dos portaveus, Alberto Garzón (IU) i Joan Coscubiela (ICV), insisteixen que l'austeritat i les retallades que preconitza l'executiu espanyol en els seus comptes no ajuden a sortir de la crisi, sinó que només aprofundeixen les desigualtats socials.

Per primera vegada, CDC i UDC presentaran la seva esmena a la totalitat per separat. Al final el Congrés ha accedit que sigui així. Tots dos grups demanaran més inversió a Catalunya, ja que està pressupostada molt per sota de l'aportació al PIB estatal i del pes de la població catalana.

Un calendari ajustat

Després del debat a la totalitat de la setmana que ve, els grups tindran temps fins divendres vinent, 28 d'agost, per presentar les esmenes parcials. És aquí on està previst que el PP deixi una mica de marge. El primer pas es farà amb un dictamen de ponència, que es debatrà al ple del 2 i 3 de setembre i en comissió durant la setmana del 7 a l'11, la data límit perquè s'elevi al ple. Serà la setmana del 14 al 16 quan tots els ministres aniran desfilant per l'hemicicle per acabar la tramitació. Llavors els comptes s'enviaran al Senat, que està previst que els aprovi a mitjans d'octubre. Llavors Rajoy ja tindrà via lliure per a la convocatòria d'eleccions generals.

stats