Política 05/11/2013

Una trentena d'entitats, sindicats i partits signen a Terrassa el Pacte pel Dret a Decidir

Entre els signants hi ha l'exalcalde socialista Manuel Royes i exregidors del PSC, ERC i CDC

Acn
2 min
Manuel Royes, exalcalde de Terrassa

TerrassaUna trentena d'entitats, sindicats, partits, moviments socials i personalitats a títol individual han signat el Pacte Terrassenc pel Dret a Decidir. Aquest document reclama que Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir i considera "imprescindible" que això vagi acompanyat de la garantia dels drets socials. Els signats han mostrat el seu respecte a les resolucions aprovades al Parlament i s'han posat a disposició de la seva presidenta, Núria de Gispert, per tal de participar en accions conjuntes per defensar el dret a decidir. Entre els signants hi ha l'exalcalde de la ciutat Manuel Royes (PSC), el també exalcalde Domènec Jofresa i exregidors del PSC, ERC, PSUC i CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fundació Torre del Palau, ANC Terrassa, Òmnium Terrassa, el Centre Excursionista de Terrassa, UGT Vallès, Terrassa Hoppers, Cobla Ciutat Terrassa, Joves per la Independència, Esbart Dansaire, Minyons de Terrassa, CCOO, Comissió de Justícia i Pau, la Federació de Cristians de Catalunya, la JNC, les JERC i l'Associació de Mestres Alexandre Galí són algunes de les entitats, partits i moviments socials que han signat el Pacte Terrassenc pel Dret a Decidir. A títol individual també s'hi han adherit l'exalcalde de la ciutat Manuel Royes (PSC), el també exalcalde Doménec Jofresa i exregidors com Jordi Labòria (PSC), Cèlia Ros (ERC), Apolo Giménez (PSUC) i Joan Sales (CDC).

El text comença amb el títol 'Catalunya és una nació i com a tal té dret a decidir lliurement el seu destí'. El document recorda que la voluntat d'autogovern del poble català s'ha expressat de forma "constant" al llarg de la història i lamenta el "menyspreu" que va suposar la sentència sobre l'Estatut del 2006. Afirma que el poble català ha expressat de diferents maneres "la voluntat de superar l'actual situació de bloqueig dins de l'Estat espanyol" i per això es marca treballar per aconseguir-ho.

Afegeix, però, que aquest treball per aconseguir el dret a decidir ha d'anar acompanyat "d'un pacte que garanteixi els drets socials −habitatge, treball, sanitat, educació...− i democràtics de la ciutadania i del país". Per això, considera que cal fer front a les polítiques "que limiten la sobirania econòmica i política limitant al mateix temps la voluntat democràtica dels pobles". "Volem que Terrassa segueixi sent referent d'una ciutat compromesa amb la nació catalana i amb l'assoliment de la justícia i l'equitat social", resumeix.

Per tot això, els signants es marquen treballar des de Terrassa perque Catalunya, com a subjecte polític, pugui exercir el dret a decidir sobre el seu futur, promoure "ponts i llocs de trobada i diàleg on hi càpiguen les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat democràtica de Terrassa" per tal que es pugui debatre sobre el marc relacional i d'organització territorial que hi ha d'haver. A més, afirma que cal garantir que Catalunya continuï sent "un sol poble".

Els signants faran una reunió properament per tal de decidir la persona que liderarà el pacte, així com per programar diverses accions. Els integrants han obert el pacte per tal que totes les entitats, persones i partits polítics de Terrassa que ho vulguin s'hi sumin.

stats