ELECCIONS MUNICIPALS
Política 08/03/2015

Una trentena d’alcaldes imputats opten a la reelecció el 24-M

Els partits apel·len al dret a defensar-se per no fer-los fora del càrrec

Laia Vicens
4 min
Xavier Amor presideix la FMC, una entitat afectada pel cas de les dietes, que esquitxa 44 alcaldes, 21 dels quals opten a la reelecció.

Barcelona“Sé què significa que et posin en el punt de mira. N’hi ha que l’únic que volen és trencar les cames dels que fan les coses bé”. Són paraules d’Artur Mas, dijous al vespre, donant suport a l’actual alcalde de Vila-seca i candidat a la reelecció, Josep Poblet, imputat en un cas relacionat amb la gestió sanitària. És un dels 29 alcaldes catalans que es tornen a presentar el 24 de maig tot i estar imputats. Però què significa estar-ho? ¿Quan els partits els aparten i quan no?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan un jutge dicta una imputació, l’afectat sempre s’afanya a reivindicar que això no equival a ser el culpable del delicte. En realitat, una imputació significa que hi ha indicis per almenys sospitar-ne, per tant, és el primer pas perquè l’implicat es pugui defensar. Quan el jutge escolti la seva versió, tindrà dues opcions: arxivar el cas o portar-lo a judici. Aquest últim supòsit, el processament, és clau per als partits.

La majoria consideren que un imputat pot mantenir-se al càrrec fins que se li obri judici oral i estigui formalment acusat. Però, a banda de la fase d’instrucció del cas, els partits recelen d’apartar els càrrecs imputats perquè molts no ho estan per corrupció. En l’àmbit municipal, més desprotegit -no hi ha la figura de l’aforat-, els alcaldes representen un blanc fàcil. Els responsables de política municipal dels partits catalans consultats per l’ARA reclamen que es trenqui la lògica de reclamar que “l’imputat plegui l’endemà” i s’analitzin “cas a cas” els motius d’una imputació. A vegades, però, una imputació es pot convertir en l’excusa ideal per apartar un candidat molest o amb poques opcions.

La taca d’oli de la FMC

La bossa principal de la trentena d’alcaldes imputats que opten a la reelecció el 24-M prové del cas dels sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Fins a 21 dels 44 alcaldes (10 del PSC, 3 de CiU, 4 d’ERC, 2 d’ICV i 2 del PP) implicats en el cas tornen a presentar-se a les eleccions. Els partits els exculpen perquè no ho veuen corrupció sinó “un error administratiu en confondre dietes i unes retribucions que tampoc eren altes”. Més enllà de l’escàndol de la FMC, hi ha vuit alcaldes que ho provaran tot i tenir diligències judicials en marxa.

A banda de Poblet, esquitxat per una de les branques del cas Innova per malversació i blanqueig, es presenten per CiU l’alcalde de Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), Joan Casas, assenyalat per prevaricació, tràfic d’influències, falsedat documental i frau, i Joan Campolier, imputat per irregularitats en l’adjudicació del servei d’escombraries de Santa Susanna (Maresme). L’alcaldessa de Calaf (Anoia), Maria Antònia Trullàs, està imputada amb la resta del consell administratiu de CatalunyaCaixa per administració deslleial. L’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, també opta a la reelecció tot i estar imputat per assetjament a una companya d’Unió, el seu partit.

Tres alcaldes del PSC estan en la mateixa situació: l’alcalde dels Pallaresos (Tarragonès), Jaume Domínguez, va declarar fa pocs dies com a imputat per malversació en les adjudicacions de les obres de dos carrers. Més mediàtic va ser el cas de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, imputada per prevaricació i tràfic d’influències en el cas Mercuri. Teo Romero vol revalidar la majoria absoluta a Santa Margarida de Montbui (Anoia) malgrat el cas FMC i un presumpte ús irregular de diners públics quan presidia el Fons de Cooperació.

Fa temps que s’arrossega aquesta polèmica: nou alcaldes imputats van repetir victòria el 2011. Falta saber quants n’hi haurà el 24-M.

La llista completa

Els 29 alcaldes imputats són:

-L'alcalde de Sant Feliu de Pallerols, Joan Casas (CiU), per prevaricació, tràfic d'influències, falsedat documental i frau.

-L'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (CiU), per revelació de secrets, malversació de fons públics, prevaricació administrativa i prevaricació urbanística.

-L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), per abusos sexuals.

-L'alcalde de Vila-seca, Josep Poblet (CiU), per prevaricació, malversació de fons públics, omissió del deure de perseguir delictes, blanqueig de capitals i falsedat documental en el marc del cas Innova.

-L'alcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs (CiU), per administració deslleial, com la resta del consell d'adminstració de CatalunyaCaixa.

-L'alcalde de Pallaresos, Jaume Domínguez (PSC), per malversació en l'adjudicació d'obres menors.

-L'alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero (PSC), pel cas de la FMC i per ús irregular de fons públics quan era president del Fons Català de Cooperació.

-L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez (PSC), per prevaricació en el marc del cas Mercuri.

A més, 21 dels 44 alcaldes imputats en el cas de la Federació Catalana de Municipis, ja han anunciat que es tornen a presentar. Estan imputats per cobrar presumptament sous encoberts justificats com a dietes i desplaçaments:

-L'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor (PSC).

-L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC).

-L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC).

-L'alcalde de Centelles, Miquel Arisa (PSC).

-L'alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño (PSC).

-L'alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana Maria del Puy del Frago (PSC).

-L'alcaldessa de Rubí, Carme Garcia (PSC).

-L'alcaldessa de Tiana, Esther Pujol (PSC).

-L'alcaldessa de Tivenys, Maria J. Beltran (PSC).

-L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit (PSC).

-L'alcalde de Reus, Carles Pellicer (CiU).

-L'alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Montserrat Mundi (CiU).

-L'alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona (CiU).

-L'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC).

-L'alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miguel (ERC).

-L'alcalde de Llinars del Vallès, Martí Pujol (ERC).

-L'alcalde de Guissona, Xavier Casoliva (ERC).

-L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor (ICV-EUiA).

-L'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José (ICV-EUiA).

-L'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes (PP).

-L'alcalde de Pontons, Lluís F. Caldentey (PP).

stats