Política 04/11/2016

Més de 1.500 persones es concentren a Berga per donar suport a l'alcaldessa

Les mostres de solidaritat s'han repetit en diferents municipis com el de Barcelona, on s'ha penjat una gran estelada

Pilar Màrquez Ambrós / Marta Mollfulleda
3 min
Més de 1.500 persones es concentren a Berga per donar suport a l'alcaldessa

Berga / Barcelona"Som en un moment on el procés ja no accepta dubtes ni tebieses", ha defensat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en la concentració en suport seu que s'ha celebrat aquesta tarda. Una estona abans ja hi havia gent que esperava amb estelades i senyeres a la plaça Sant Pere de la ciutat, emplaçament per excel·lència de la Patum. Al final s'hi han concentrat més de 1.500 persones, segons l'Ajuntament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Berga s'hi han congregat representants polítics com el diputat al Congrés Joan Tardà, la diputada al Parlament i secretària general d'ERC Marta Rovira, la diputada cupaire Anna Gabriel, el portaveu de Junts pel Sí Jordi Turull i la segona autoritat del país i presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Es comptava també amb la presència de l'alcaldessa i els regidors de Badalona.

"Ha sigut un dia estrany i desagradable", ha confessat Venturós, que ha dit que cal desobeir un estat que va contra la legitimitat donada pel poble a les urnes. "Actuem en coherència quan ens amenacen de jutjar-nos i tancar-nos", ha afirmat.

Carme Forcadell ha defensat "la sobirania municipal" perquè "s'està posant en joc la democràcia". Així mateix, Jordi Cuixart, president d'Òmnium, que també hi era, juntament amb el vicepresident de l'AMI, Jordi Gaseni, ha defensat que cal enviar "un missatge clar i seré: no tenen recursos ni prou presons per a tots".

A la capital catalana també s'ha celebrat una concentració de solidaritat. A les 7 de la tarda i sota una fina pluja ha començat la concentració de suport a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, a la plaça de Sant Jaume, davant de l'Ajuntament. La concentració ha començat amb crits d'"independència" i amb el lema "fora la bandera espanyola". S'hi han aplegat unes 300 persones. Uns desconeguts han penjat des del terrat de l'Ajuntament una gran bandera estelada.

Més de 1.500 persones es concentren a Berga per donar suport a l'alcaldessa

L'acte ha continuat amb la lectura d'un manifest en què s'ha criticat el posicionament del Govern i del grup parlamentari de Junts pel Sí i s'ha afirmat, en relació amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que s'ha actuat al costat de l'Estat i no com s'espera que ho faci un Govern que vol assolir la independència.

Molts representants polítics han volgut mostrar el seu suport a l'alcaldessa de Berga des de Barcelona. Entre els representants del Parlament que han assistit a l'acte hi ha el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent i els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Albert Botran. Com a representants de l'Ajuntament de Barcelona hi han assistit el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, a més de regidors d'Esquerra Republicana i dels cupaires Maria Rovira i Josep Garganté. A l'acte de suport, però, no hi ha assistit cap representant del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat).

La detenció de l'alcaldessa

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest matí l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, a casa seva per posar-la a disposició judicial. El jutjat número 1 de Berga té obertes dues causes contra Venturós per delicte electoral i també per desobediència després que es negués a declarar en dues ocasions, segons fonts judicials. La primera el 5 d'abril, i la segona fa tot just 3 setmanes, el 17 d'octubre. Un cop la batlle ha prestat declaració ha sigut deixada en llibertat, moment en què s'ha dirigit cap a l'Ajuntament, on ha sigut rebuda entre aplaudiments.

Davant del jutge, Venturós ha declarat que "l'única cosa a reivindicar és el compromís per mantenir i respectar la decisió presa al ple de Berga –l'any 2012– de no retirar l'estelada fins al moment de la independència".

Tot i les mostres de suport rebudes, l'actuació dels Mossos d'Esquadra ha provocat un xoc entre el Govern i la CUP. Per part dels cupaires, el diputat Benet Salellas, a la sortida dels jutjats ha preguntat al Govern "què farà" amb les futures detencions que vindran. "Volem saber si obeirà la justícia espanyola o els principis del procés", ha dit. Per la seva banda, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra i ha demanat a la CUP que no "caigui a la trampa" que li para l'Estat. "El problema no són els Mossos ni l'exercici de les seves funcions, el problema és l'Estat, el govern del PP i la judicialització constant de la vida política de Catalunya", ha afegit.

stats