eleccions 22-m
Política 05/05/2011

Trias acusa Hereu de pensar que "Barcelona és seva"

Els alcaldables per Barcelona del PSC i CiU s'enfronten en un cara a cara organitzat per 'El Periódico'

Albert Castellví
3 min
Jordi Hereu (esquerra) i Xavier Trias (dreta) s'enfronten en el cara a cara organitzat per 'El Periódico'

BarcelonaEl candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha acusat l'alcaldable del PSC, Jordi Hereu, d'haver-se negat a escoltar-lo quan, després de perdre les darreres eleccions, ell li va "oferir col·laboració". Trias ha afegit: "La idea que tenen vostès és: "Aquesta ciutat és nostra". Però l'alcalde ha de ser l'alcalde de tots". Segons el candidat convergent, "la gent demana un canvi de maneres de fer i d'actuar", i això és el que el PSC "no entén".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un cara a cara entre els dos candidats organitzat per El Periódico, l'actual alcalde de Barcelona ha dit que el seu principal adversari en les eleccions municipals del 22 de maig "representa la regressió" per a la capital catalana, "el perill de no mirar cap al futur sinó de tirar enrere". Hereu ha assegurat, en canvi, que el seu és un projecte de futur, i que Barcelona, tot i la crisi, ofereix "grans oportunitats".

Per la seva banda, Trias ha afirmat que "el mandat actual acaba amb una situació molt greu", i s'ha referit al fet que el govern municipal "ha perdut tres regidors i en té un altre suspès de funcions". El candidat convergent ha recordat, a més, que el PSC "li va fer unes primàries" a Hereu "per veure si no el presentaven", i ha insistit en el fracàs que va suposar per a l'equip de govern la consulta sobre la reforma de la Diagonal, un fet que va demostrar la "desil·lusió" que "s'ha generat" a la ciutat durant els últims anys. Segons Trias, cal reformar la Diagonal "perquè l'han fet malbé", però "no la barbaritat que s'anava a fer".

Trias, ha més, ha afirmat que el govern del PSC és "absolutista" i que està "apoltronat", ja que fa 32 anys que governa la ciutat. Hereu, però, ha contraatacat: "Fa 30 anys, vostè ja estava en política, i jo encara estudiava BUP". Per això, ha dit Hereu, ell representa el "futur" de Barcelona, mentre que Trias és "l'antítesi del model Barcelona". Segons l'actual alcalde, a més, el seu és un projecte "basat en el pacte".

Tots dos candidats han fet servir metàfores relacionades amb el món de l'automòbil per defensar els seus projectes. Així, Hereu ha dit que en cas que ell torni a guanyar "canviarà de marxa" per continuar tirant endavant Barcelona tot i la crisi, mentre que Trias "posaria la marxa enrere". El candidat de CiU, però, ha recordat que "si canvies de marxa i no saps conduir, rasques i envies el motor a fer punyetes".

Tant Hereu com Trias s'han referit a la relació entre l'Ajuntament de Barcelona i el Govern català. Segons el representant del PSC, quan Trias s'ha trobat en el dilema de defensar els interessos de Barcelona o l'executiu d'Artur Mas, ha tingut una actitud de "faci, faci", en comptes de preocupar-se pels habitants de la ciutat. En la seva opinió, l'alcalde de Barcelona no ha de ser "un delegat a Barcelona de l'acció d'una altra institució", i ha recordat que "Barcelona també ha fet un ajustament, però no pagant els ciutadans". Trias, però, ha assegurat que l'anterior Govern "va portar el país a la catàstrofe" i que per tant "el president de la Generalitat ens tindrà al cantó per posar ordre", quan demani la col·laboració de l'Ajuntament.

A més, ha acusat Hereu d'haver canviat radicalment d'actitud arran del canvi de Govern: "Des de fa un parell de mesos s'ha tornat valent i és capaç de dir-li al president de la Generalitat què ha de fer i què no". "Vostè només és valent en contra d'uns, però aquesta idea s'ha acabat, és antiquada", ha afegit. L'alcalde, però, ha recordat: "Si s'ha fet la Sagrera és perquè aquest alcalde es va plantar davant del president del govern contra un possible pacte amb vostès en contra dels interessos de Barcelona". En aquest mateix sentit, Hereu ha destacat també que va escriure una carta oberta al president del govern dient que "Barcelona no era moneda de canvi" i exigint que el túnel de l'AVE passés pel centre de la ciutat. "Això no és una actitud submissa", s'ha defensat.

Sobre les prioritats de cara als propers quatre anys, Trias se n'ha marcat tres: la lluita contra l'atur, l'ensenyament i les ajudes a l'economia productiva. Alhora, criticat inversions de l'equip de govern sortint, com l'enviament massiu de felicitacions de Nadal, el projecte del zoo marí o els 15 milions d'euros que costa el Bicing. Hereu, per la seva banda, ha assegurat que el seu govern manté una actitud proactiva cap als emprenedors i que els ha garantit inversions que han de repercutir positivament en la ciutat.

Per últim, tots dos han coincidit en la necessitat de lluitar contra l'atur com a principal objectiu de cara als propers quatre anys. En aquest sentit, Hereu ha assegurat que "Barcelona ha de ser el motor de la recuperació a Catalunya, al conjunt de l'Estat i a tota l'euroregió del sud d'Europa".

stats