Política 13/11/2012

El TC té acumulats 15 recursos i 42 conflictes de competència que afecten Catalunya

El Govern porta al Consell de Garanties Estatutàries una altra possible invasió competencial en l'àmbit de cultura

Roger Mateos
1 min

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) té acumulats un total de 15 recursos d'inconstitucionalitat i 42 conflictes de competència que afecten Catalunya. Així ho ha calculat el govern de la Generalitat en la reunió d'avui, en què també ha decidit sol·licitar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, pas previ a la interposició d'un nou conflicte de competència amb l'Estat, en aquest cas, en contra d'una resolució estatal que fixa les bases generals que regulen la concessió d'ajuts a corporacions locals per a activitats culturals que fomentin la comunicació cultural.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Generalitat entén que la mesura de l'executiu central, presa el 31 d'agost passat, envaeix les competències exclusives de la Generalitat en matèria de cultura, perquè preveu que la gestió i concessió d'aquests ajuts corresponents a l'any 2012 estigui centralitzada al ministeri de Cultura.

Aprofitant aquesta sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, el Govern ha fet inventari del nombre de conflictes i recursos encara no resolts pel TC. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha destacat que alguns dels recursos d'inconstitucionalitat es refereixen a lleis estatals dictades "fa una dècada", com la llei de qualitat educativa del 2002. Hi ha fins i tot un reial decret sobre proves d'accés als estudis universitaris que va ser dictat l'any 1999.

Homs ha denunciat que aquesta demora "afecta directament l'autogovern de Catalunya", ja que condiciona la seva capacitat d'actuació en diversos àmbits competencials. A més, segons Homs, cal afegir-hi les sentències emeses pel TC que el govern espanyol es nega a complir, com la de la transferència a Catalunya de la gestió i pagament de les subvencions del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials.

stats