Política 12/12/2019

Entre 3 i 46 dies: el que han trigat els candidats proposats pel rei a intentar la investidura

El passat juliol va passar un mes i mig entre la ronda de consultes i el debat fallit

Ot Serra
2 min
Pedro Sánchez en la visita a Felip VI en la ronda de consultes per la investidura

MadridFelip VI ha proposat Pedro Sánchez aquest dimecres, 11 de desembre, com a candidat a la presidència del govern espanyol. Des de fa dies, a falta d'informació sobre les negociacions entre el PSOE, Podem i Esquerra per a la investidura, el focus ha estat centrat en quan es desllorigarà la situació d'inestabilitat política. El líder del PSOE es va comprometre en campanya a fer tot el possible per formar govern abans d'acabar l'any, però ara mateix s'albira complicat que no s'hagi d'ajornar el debat fins al gener del 2020. Tenint en compte els precedents de les últimes dues dècades i la fragmentació parlamentària, no sembla excessivament greu que passi un mes des que el rei ha proposat Sánchez com a candidat fins que se celebri el debat d'investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mateix secretari general socialista va trigar 46 dies a presentar-se a l'escrutini del Congrés aquest 2019, després de rebre l'encàrrec el 6 de juny. El debat va començar el 22 de juliol, i és conegut que va acabar amb la victòria del no com a conseqüència de la falta d'acord amb Unides Podem per bastir un govern de coalició. Uns anys enrere, després de les eleccions del 26 de juny del 2016, Felip VI va instar Mariano Rajoy a formar govern el 26 de juliol, però no ho va intentar fins al 30 d'agost, 35 dies després. Cal tenir present que era època estival i que el Congrés no és hàbil durant els mesos de juliol i agost. Tampoc el gener es considera un mes integrat en el període ordinari de sessions, però això no vol dir que no es puguin celebrar plens extraordinaris a petició del govern, de la diputació permanent o de la majoria absoluta dels diputats, tal com estipula l'article 61 del reglament de la cambra baixa.

Rajoy va fracassar a principis de setembre i va obligar a una nova ronda de consultes el 24 d'octubre. La crisi interna més important al PSOE va provocar que el líder del PP acudís al cap de cinc dies al debat d'investidura amb la seguretat que els socialistes s'abstindrien i evitarien les terceres eleccions. Sánchez també va ser protagonista d'un nou debat d'investidura, que va trigar un mes a produir-se després de rebre l'encàrrec del monarca, a principis del 2016. Rajoy havia declinat formar govern, i en una segona ronda de consultes Felip VI va proposar el 2 de febrer al candidat de la segona força més votada que provés la investidura. Un mes després, l'1 de març, va començar el debat després que Sánchez i Albert Rivera firmessin un pacte de govern que no va comptar amb el suport de Podem. El pacte PP-Cs va fracassar, i aquella curta legislatura va culminar amb la repetició electoral del 26 de juny del 2016.

Els terminis eren més breus, i a Espanya no es repetien eleccions quan el PP i el PSOE dominaven el tauler polític, ja fos amb majories absolutes o bé amb suports puntuals de formacions minoritàries. El 2011 Rajoy aconseguia 186 diputats i només passaven tres dies entre l'encàrrec del rei i l'inici del debat d'investidura. El 2008 José Luis Rodríguez Zapatero es va sotmetre a l'escrutini del Congrés només quatre dies després de la ronda de consultes i el 2004, deu dies més tard que Joan Carles I li encomanés formar govern.

stats