L’ESTRATÈGIA DEL PSOE
Política 08/08/2016

La trinxera de Sánchez per protegir-se de la vella guàrdia

Vol fer valer el seu lideratge a costa del contundent ‘no’ a Rajoy

Sara González
3 min
La trinxera de Sánchez per protegir-se de la vella guàrdia

BarcelonaPedro Sánchez ha sigut, des del principi del seu mandat en el PSOE, com un jonc que s’ha anat doblegant per esquivar els embats interns -molts d’ells esperonats per la presidenta d’Andaludia, Susana Díaz, amb el suport de la vella guàrdia- però que malgrat tot s’ha aguantat dret. Ara, però, encara un escenari que pot portar al límit la seva resistència. El seu no rotund a facilitar la investidura a Mariano Rajoy i l’olla a pressió a la qual el PP comença a sotmetre els socialistes perquè no hi hagi unes terceres eleccions torna a aixecar veus que qüestionen l’enrocament de Sánchez i demanen que es reconsideri el veto. Ell, però, conscient que tard o d’hora s’haurà d’enfrontar a un difícil congrés en el qual pot veure amenaçat el seu lideratge, té entre cella i cella no passar a la història del PSOE com el secretari general que va facilitar un govern del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consigna de Sánchez és, altre cop, aguantar. Tot i que les eleccions del 26-J van significar haver d’encaixar un altre pèssim resultat històric, que el PSOE aguantés com a segona força i que cap baró -ni tan sols Susana Díaz, que va quedar superada pel PP a Andalusia- pogués estar en condicions d’exigir-li responsabilitats, li va donar una treva. Ara ell voldria que Rajoy fixés una data d’investidura aviat perquè seria la fórmula per estalviar-se més pressions. Mentre que els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero comencen a agitar els barons perquè es replantegi el veto a Rajoy, Sánchez vol una investidura fallida del líder del PP per tenir ell una segona oportunitat per intentar formar govern amb Podem i amb l’abstenció de C’s. El repte és titànic, però seria per a ell un trofeu per exhibir al congrés del partit i garantir la seva continuïtat com a secretari general.

“És conscient que hi ha qui li vol fer el llit i que cedir i deixar governar Rajoy no és garantia de continuar sent el primer secretari. Tant per tant, si cau, vol fer-ho amb dignitat”, expliquen fonts coneixedores de la situació al partit. De fet, aquestes mateixes veus asseguren que cada vegada que la vella guàrdia es pronuncia per demanar que no s’obstaculitzi el govern del PP el que fan és consolidar encara més el perfil propi de Sánchez. I és que el secretari general és conscient que, després de fins a sis comitès federals en què s’ha decidit de manera col·legiada vetar el PP, el partit tindrà més difícil justificar una operació contra ell en un congrés que, a l’espera de saber si es desencalla o no la investidura, encara no està fixat en el calendari.

Dirigents del partit també apunten que un possible canvi de parer podria passar amb una eventual renúncia de Rajoy a ser president per deixar pas a un altre dirigent popular. Sigui com sigui, Sánchez té clar que el comitè federal hauria de ser partícip i responsable de qualsevol canvi d’escenari per no haver d’assumir responsabilitats ell sol.

El preu de les terceres eleccions

Mantenir el no a Rajoy és de vital importància per a un PSC al qual li resultaria pràcticament impossible justificar a Catalunya que els socialistes fossin partícips d’un govern del PP. “Preferim ser assenyalats com als responsables que a Espanya hi hagi unes terceres eleccions que no pas com els culpables de cada mesura que impulsi Rajoy”, asseguren fonts de la cúpula.

C’s no pensa passar de l’abstenció al ‘sí’ a Rajoy

Ciutadans va llançar ahir una advertència al PP: els seus plans no passen per canviar l’abstenció per un a la investidura de Mariano Rajoy. Així ho va comunicar el secretari general del grup parlamentari de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, que va assegurar que la reunió que la setmana que ve tindrà Albert Rivera amb el president en funcions “no farà canviar el posicionament” del partit. Això sí, va reclamar que es fixi ja la data per a la investidura abans del setembre i es va mostrar disposat a negociar sobre qüestions “urgents” com ara el sostre de despesa i el dèficit pressupostari.

stats