Política 04/03/2020

El lletrat del TSJC confirma que la jutge va demanar a la policia "paciència, prudència i contenció" per aturar l'1-O

Joaquim Martínez corrobora que Trapero va sol·licitar que s'especifiqués la coordinació de De los Cobos

Ot Serra
3 min
El secretari judicial del TSJC Joaquim Martínez, en la seva declaració a l'Audiència Nacional

San Fernando de HenaresCop de mà a Josep Lluís Trapero al judici a l'Audiència Nacional del lletrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joaquim Martínez, que va assistir a les reunions que la jutge Mercedes Armas va mantenir amb els màxims responsables de Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional la tardor del 2017. Era un dels testimonis importants per a la defensa del major i en la seva compareixença aquest dimecres per videoconferència ha confirmat que la magistrada va demanar de viva veu, ja a les acaballes de la trobada del 27 de setembre, que els cossos policials actuessin amb "paciència, prudència i contenció". Trapero havia afirmat que Armas també va demanar que es garantís la "pau social", però Martínez ha indicat que no recordava la literalitat de les paraules.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El judici als Mossos arriba als seus últims compassos, amb la incògnita de fins a on rebaixarà la Fiscalia la seva acusació quan hagi d'elevar les conclusions a definitives, el dilluns 16 de març. És de preveure que passarà de la rebel·lió a la sedició i caldrà veure quin grau de responsabilitat atorguen a Trapero, si de promotor o bé de còmplice, fet que té incidència directa en les penes de presó. A l'espera dels moviments del ministeri públic i, sobretot, del que finalment decideixi el tribunal, la defensa del major dona rellevància al testimoni de Martínez. El secretari judicial ha corroborat la petició d'Armas, reflectida en els fonaments jurídics de la interlocutòria –que s'impedís el referèndum "sense afectar la normal convivència ciutadana"–, tot i que no apareixia en la part dispositiva.

Bona part de l'estratègia de defensa del major es basa en situar el coronel Diego Pérez de los Cobos com el principal responsable del dispositiu policial conjunt i destacar que mai va recriminar que els Mossos no estiguessin actuant correctament. En resposta al fiscal Pedro Rubira, Martínez ha assenyalat que no se li va notificar la interlocutòria perquè només estava destinada als tres responsables dels cossos de seguretat. Ha puntualitzat, però, que es feia esment a la preeminència dels comandaments dels cossos estatals per sobre de l'autonòmic en cas d'actuació simultània.

Més enllà de la reunió del 27 de setembre, Martínez ha donat testimoni d'una altra reunió important: la que van mantenir Trapero, De los Cobos i la magistrada el mateix dia 1 a la seu del TSJC. El secretari judicial es va encarregar de convocar el major dels Mossos, però s'ha desmarcat de qualsevol contacte amb De los Cobos. No va ser ell, doncs, qui el va convocar a aquesta reunió durant el referèndum, sol·licitada per Trapero, en la qual va fer saber a la jutge que s'estaven produint "situacions greus". "Arran d'això, la magistrada es va dirigir a De los Cobos per demanar explicacions i ell va reconèixer que s'estaven produint situacions difícils però va acabar concloent que, malgrat això, tenia la situació sota control", ha continuat Martínez. Si tan nefasta era l'actuació dels Mossos, ¿com és que la magistrada va acceptar una reunió amb Trapero i no li va recriminar res?", es pregunta la seva defensa.

Llista dels col·legis més fàcils de tancar

La compareixença de Martínez va eclipsar un altre testimoni rellevant, el del sotscap de la Comissaria General d'Informació, Miquel Justo Medrano, que ha explicat que l'1-O al migdia es va fer una llista a correcuita dels col·legis més fàcils de tancar amb les unitats ARRO. Ja amb el dispositiu conjunt trencat, es va demanar a cada àrea regional que indiqués quins locals de votació tenien menys gent a les portes per poder-los clausurar.

stats