Política 23/09/2017

300 ultres es manifesten per la unitat d’Espanya

Els Mossos investiguen l'agressió a un noi que havia cridat "independència" davant de la manifestació

Laia Vicens
2 min
Militants ultres, davant de la seu de l’ANC.

BarcelonaUnes 300 persones van manifestar-se ahir davant la seu de l’ANC, al carrer Marina de Barcelona, per demostrar el seu rebuig al referèndum de l’1-O i defensar la unitat d’Espanya. La concentració l’havia convocat la plataforma Por España Me Atrevoi hi van acudir membres d’organitzacions d’extrema dreta com Democracia Nacional, Generación Identitaria i Dolça Catalunya. Hi va haver moments de tensió entre els ultres i el mig centenar de socis i simpatitzants de l’ANC que van quedar-se a les portes de la seu. Només els separava un cordó policial dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, en un costat del carrer s’hi agrupaven els espanyolistes, que cantaven proclames com “ No nos engañan, Cataluña es España ” i “ España unida jamás será vencida ”, mentre que a l’altra banda, just a la vorera de la seu de l’ANC, un grup d’independentistes replicava amb crits d’independència i cantant el “Passi-ho bé”. Els sobiranistes, entre els quals hi havia David Companyon, dels comuns, van acabar marxant per petició de l’ANC.

Va ser aleshores quan els ultres van redoblar els càntics en contra dels independentistes, amb insults com “terroristes”, “paràsits”, “rates” i “traïdors”, i amb els lemes “ España es una y no 51 ” i“El 1 de octubre no votaréis ”. També es va reclamar presó pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i es van dedicar proclames contra l’ANC, com “ Sois unos mamones, vivís de subvenciones ” i “ Òmnium y ANC la misma mierda es ”.

Els manifestants van fer sonar per un altaveu l’himne de la Guàrdia Civil i l’himne espanyol, amb la lletra que va encarregar Primo de Rivera, mentre feien una hissada simbòlica de la bandera espanyola. Diversos dels manifestants van fer la salutació feixista. Es van estripar i cremar diverses banderes estelades i una persona va haver de ser atesa per cremades.

Per acabar, es van llegir dos manifestos en què es reivindicaven com a “soldats d’Espanya” i es mostraven disposats a “donar la vida si fos necessari” per mantenir unida la “mare pàtria”. “La història i Déu estan del nostre bàndol i no amb els traïdors”, van afirmar. A més, van cridar a “enervar el geni i actuar sense defallir” per “netejar l’honra catalana”. En acabar la lectura, els concentrats van cridar “ Esta es la juventud de España ” i “ Cataluña será siempre española ”.

Suport a la Guàrdia Civil

Els ultres van dirigir-se aleshores cap a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia. Durant el camí van insultar diversos vianants que duien estelades i també van rebre el rebuig d’alguns veïns que anaven sortint als balcons picant cassoles i paelles.

En arribar a la caserna, la mateixa on van estar detinguts els càrrecs de la Generalitat implicats en l’1-O, van dedicar diversos càntics a favor de la Guàrdia Civil. “ No estáis solos ”, van repetir diverses vegades.

Els antidisturbis van separar novament els manifestants d’un grup d’independentistes que es concentraven espontàniament a uns 200 metres de la caserna. Els dos grups es van proferir diversos insults. La incidència més remarcable va ser al final de la manifestació, quan un dels manifestants va agredir un jove. La víctima havia cridat "independència" i va fugir corrents, però uns quants manifestants el van perseguir. Els Mossos han dit que estan investigant l'agressió.

stats