Política 09/01/2013

Unió al·lega haver actuat “de bona fe” i descarta dimissions pel cas Pallerols

Els democristians demanen disculpes per haver-se beneficiat d'uns diners sense que ho “conegués” la direcció, però neguen que hi hagués finançament irregular

Roger Mateos
3 min

BarcelonaUn dia després que el cas Pallerols es tanqués amb un pacte entre les parts, Unió Democràtica de Catalunya n'ha sortit al pas, per deixar clar que no hi haurà dimissions d'alts càrrecs del partit, més enllà de les que es van produir quan va esclatar l'afer. Els democristians al·leguen haver actuat “de bona fe” i asseguren que la direcció del partit “desconeixia” aquests fets “il·lícits” duts a terme pels acusats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això assumeixen la “responsabilitat civil” del cas, en demanen “disculpes” i es comprometen a pagar la indemnització pactada, però remarquen que no hi ha hagut finançament irregular del partit, segons ha subratllat la portaveu del partit, Marta Llorens.

Per evitar el judici, els acusats van acceptar aquest dimarts pagar una indemnització de 388.000 euros i van assumir la seva culpabilitat a canvi d'estalviar-se la presó. Unió resta com a responsable civil subsidiària d'aquesta quantitat i com a responsable lucrativa de 200.000 euros.

Després de guardar silenci durant un dia, Llorens ha comparegut aquest dimecres per llegir un comunicat del partit. A l'espera que es publiqui la sentència, Unió destaca que “mai no ha estat directament imputada” sinó que assumeix una“responsabilitat civil a títol gratuït, posició que correspon legalment a qui actuant de bona fe i amb desconeixement de la comissió dels actes il·lícits es beneficia dels seus efectes”.

Llorens ha remarcat el fet que la direcció “mai va tenir coneixement dels fets” i, per tant, ha negat que es pugui parlar de finançament irregular del partit. Sí que ha admès que Unió es va beneficiar d'uns diners aconseguits de manera irregular per les persones acusades, que es van utilitzar perla compra de mobiliari i lloguer de seus del partit.

Sense aclarir quina serà la quantitat exacta de diners que Unió ara haurà de retornar, Llorens sí que ha assegurat que sortiran d'un crèdit. Però els diners a retornar hauran de ser assumits per totes les parts. El que no hi haurà és assumpció de noves responsabilitats polítiques pel cas, tot i que l'oposició ha demanat la dimissió del líder dels democristians, Josep Antoni Duran i Lleida.

La dimissió de Duran, descartada

Llorens ha reconegut que Duran, l'any2000, va declarar a la Cadena Ser que “dimitiria” si es demostrés que era “el responsable” d'un cas de finançament irregular. Com que, segons Llorens, Unió “no ha estat ni imputada ni condemnada per finançament irregular”, no es compleix la premissa de Duran per plantejar-se plegar. Duran, que ha abandonat la seu d'Unió poc abans de la roda de premsa de la portaveu, té previst viatjar aquest dimecres mateix a Xile per participar en unes jornades internacionals de la democràcia cristiana.

Després que ERC hagi demanat el cap del líder democristià i fins i tot el conseller de Territori i Sostenibilitat, el convergent Santi Vila, hagi reclamat als seus socis democristians que donin explicacions pel cas, el comunicat d'Unió acaba demanant “respecte escrupolós” cap a “alguns dirigents no condemnats que durant setze anys han sofert una constant agressió a la seva honorabilitat amb un judici paral·lel als mecanismes processals”.

Davant les declaracions d'altres partits demanant responsabilitats a Duran, Llorens els ha emplaçat a actuar amb la mateixa “transparència” que Unió en un cas com aquest. En el comunicat, els democristians recorden que en el seu dia van obrir una “comissió d'investigació amb persones externes”al partit i, a partir de les seves conclusions, se'n van derivar l'expulsió de l'ex secretari d'organització, Vicenç Gavaldà, així com la dimissió del president del consell nacional, Ignasi Farreres,a més de la baixa voluntària de militants implicats en l'afer.

stats