Política 12/01/2014

Unió, ERC i ICV defensen incloure un compromís comú per la consulta en els programes per a les europees

Els democristians avisen als republicans que seria un "mal camí" vetar Sedó per a una candidatura unitària a les europees

Efe
2 min

BarcelonaEl president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, ha advertit aquest diumenge a ERC que seria "un mal camí" vetar l'eurodiputat democristià, Salvador Sedó, com un dels candidats a integrar una hipotètica candidatura unitària catalanista per a les eleccions al Parlament Europeu. El mateix president d'ERC, Oriol Junqueras, va deixar clar aquesta setmana que una llista unitària de caràcter cívic hauria d'incorporar perfils de la societat civil, sense carnets de partit. Espadaler, conseller d'Interior, ha dit que no li consta cap "veto" a Sedó, però ha afegit: "A mi em semblaria un mal camí pretendre una candidatura cívica i començar vetant una persona en concret".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, tant Espadaler com ERC i ICV han suggerit aquest diumenge pactar un compromís conjunt per defensar el dret a decidir en els seus programes per a les eleccions europees. La idea d'una candidatura unitària de les forces del dret a decidir –plantejada per Convergència– no acaba de quallar entre la resta de partits –ICV i la CUP ja ho han descartat obertament– però sí que es manté sobre la taula la possibilitat d'incloure un punt comú als seus programes per defensar la consulta sobiranista des del Parlament Europeu.

En declaracions amb motiu de la festivitat dels Tres Tombs, al barri de Sant Andreu de Barcelona, Espadaler s'ha mostrat "ferm partidari" que tots els partits que han pactat la pregunta del 9-N comparteixin la part del programa electoral referida "a la qüestió nacional, la consulta o bé els drets lingüístics", per a "que hi hagi unitat d'acció" a Europa.

El vicesecretari general d'ERC i portaveu adjunt al Parlament, Oriol Amorós, ha destacat que acordar una mateixa referència a l'"horitzó nacional" en el programa de les europees beneficiaria al procés sobiranista en l'Eurocambra. La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha opinat que compartir candidatura amb CiU a les europees seria "una estafa" als seus electors atès que les dues formacions defensen posicions contraposades en allò social. No obstant això, ha avalat que hi hagi un "text comú" referent als objectius d'autogovern, encara que ha precisat que fins i tot no s'ha començat a parlar d'això.

stats