CONGRÉS EXTRAORDINARI
Política 21/02/2014

Unió inclourà en els seus estatuts la possibilitat de primàries i la limitació de mandats

Un miler de compromissaris es reuniran a Sitges dissabte en un congrés extraordinari per reformar els estatuts

Acn
2 min
La cúpula d'Unió, reunida a la seu del partit / ACN

BarcelonaUn miler de compromissaris es reuniran aquest dissabte a Sitges per celebrar un congrés extraordinari d'Unió que servirà per reformar els seus estatuts i incloure, entre d'altres qüestions, la possibilitat de celebrar primàries per escollir els candidats. Serà el consell nacional del partit qui haurà d'elaborar-ne el reglament. La comissió redactora de la ponència també preveu la limitació a tres mandats en càrrecs interns i també públics, tot i que també es preveu la possibilitat de continuar si hi ha un consens de l'agrupació o la intercomarcal que proposa el candidat. L'equip redactor encara està negociant algunes desenes d'esmenes que encara queden vives. El president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, ha apuntat que el partit vol aprofitar el mandat de reforma dels estatuts com "una oportunitat per fer un partit amb més qualitat democràtica, més proper, més obert a la ciutadania, perquè la distància entre la ciutadania i els partits es fa més gran". La intenció és fer un partit "més transparent i més permeable", ha continuat Espadaler.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre les novetats del text que han redactat els ponents figura la possibilitat de celebrar primàries per escollir els caps de llista a ajuntaments de més de 30.000 habitants, a candidat a president de la Generalitat i a encapçalar la llista a les Corts. No s'especifica el reglament, que haurà de ser elaborat pel consell nacional. També serà aquest òrgan qui decidirà en cada cas si se celebren primàries, a petició de les agrupacions o de les intercomarcals. "No imposem primàries a tort i a dret, però sí que les permetem perquè els estatuts que tenim fins ara no ho permetien", ha subratllat Espadaler.

Pel que fa a la limitació de mandats, la ponència aposta per tres, tot i que alhora preveu una clàusula per poder continuar, i és que l'assemblea o la intercomarcal que ha escollit el candidat vulgui que continuï, amb una majoria de tres cinquenes parts. El president del consell nacional d'Unió ha argumentat que es prima aquesta limitació però tampoc s'imposa "d'una manera draconiana que faci anar a la contra del propi interès del partit". Aquesta mesura no és retroactiva. Sobre aquest extrem hi ha diverses esmenes encara vives.

Alhora, s'estableix l'obligació que tots els òrgans del partit hagin de tenir un 25% dels seus membres que no hagin estat durant més de dos mandats en aquell òrgan. "Que més militants puguin participar en la direcció del partit i que hi hagi aquesta perspectiva de partit més oberta, més àmplia i més democràtica", ha resumit Espadaler.

Altres mesures previstes són la designació d'un auditor d'ofici a l'organisme o col·legi professional perquè faci auditories externes del partit, i la creació d'un codi ètic que serà de compliment obligat per part de tots els militants del partit.

Es van presentar 755 esmenes contra el text, de les quals queden ara menys de setanta, que continuaran negociant-se fins al darrer moment. Inaugurarà el congrés el secretari general del partit, Josep Maria Pelegrí, i el clourà Ramon Espadaler. Hi participaran uns mil compromissaris en representació dels 15.000 militants, segons dades del partit.

stats