Política 28/09/2020

Cs i PSC exploraran la possibilitat d'una candidatura instrumental per activar el rellotge electoral

Els comuns reclamen al president Torra que convoqui eleccions "abans que ho faci el Suprem"

Anna Mascaró / Marc Toro
3 min
Miquel Iceta, aquest migdia

BarcelonaL'oposició vol posar en marxa el rellotge electoral. Ja en l'últim ple tots els grups van demanar al president Quim Torra que convoqués nous comicis i ara, un cop ferma la seva inhabilitació, insisteixen en evitar el "bloqueig institucional". Tant Ciutadans com el PSC han anunciat que intensificaran les trobades amb els grups per intentar buscar una resposta conjunta a les conseqüències del pronunciament del Tribunal Suprem (TS) en el funcionament institucional. I una de les opcions sobre la taula és la presentació d'una candidatura instrumental per forçar que s'esgotin els terminis per poder tornar a cridar els ciutadans a les urnes.

"Tan bon punt hem conegut que existeix una sentència condemnatòria ens hem començat a posar en contacte amb els partits de l'oposició", ha afirmat el líder de Cs, Carlos Carrizosa: "Hem de garantir que Catalunya no entra en un nou bucle de paràlisi a instàncies del separatisme". El dirigent taronja ha recordat que la inhabilitació arriba després que Cs denunciés el president per "saltar-se les lleis". "Ha guanyar la llibertat i també la igualtat de tots els ciutadans davant la llei", ha assegurat, i ha insistit que des d'ara intensificaran les reunions amb altres partits per aclarir si plantegen una "candidatura de consens" o alguna altra alternativa que no ha concretat.

"Ni la il·legalitat ni la unilateralitat són camins viables", ha dit des del PSC Miquel Iceta, que també ha coincidit en reclamar eleccions "com més aviat millor". El primer secretari del partit ha anunciat que es reunirà de manera "discreta" amb els grups que ho vulguin per aconseguir-ho, ja sigui amb una "candidatura instrumental" per activar el compte enrere electoral o demanant conjuntament al president del Parlament, Roger Torrent, que l'activi. "Totes les possibilitats estan obertes", ha dit, si bé ha deixat clar que no serà ell qui encapçali una candidatura electoral, ja que aspira a ser president després dels pròxims comicis.

Cs "discrepa" dels lletrats

Però l'opció de demanar al president del Parlament que activi el compte enrere sense proposar cap altre candidat no és sobre la taula de Cs, que considera que Torrent "ha de proposar davant el ple una candidatura perquè es desbloquegi el Parlament". "Estarem en aquesta tesi que és la que explicarem a la resta de grups parlamentaris", ha expressat Carrizosa.

El diputat ha admès, doncs, que Cs "discrepa" de l'informe dels serveis jurídics del Parlament, que deixa en mans de Torrent l'opció de materialitzar un "acte equivalent" a una "investidura fallida" per activar el rellotge sense la necessitat de proposar un candidat, si té la certesa que aquest candidat no podria aglutinar els suports necessaris per ser investit. En l'informe, els lletrats consideren que "no sembla lògic" que es proposi un candidat sense opcions de ser investit "amb l'única finalitat de propiciar un debat instrumental per forçar el còmput de dos mesos previs a una dissolució automàtica". I insisteixen, a més, que si es proposés això "afectaria la posició institucional i neutral del president, que permetria una proposta de candidat únicament per beneficiar-lo o donar-li protagonisme".

"L'article 4.2 de la llei de presidència diu que el president Torrent ha de proposar davant el ple una candidatura perquè es desbloquegi el Parlament", ha respost Carrizosa a aquest informe: "Es posen a interpretar una cosa que està molt clara a la llei. Davant la claredat no hi ha res a interpretar". Aquesta postura de Cs pot anunciar un possible nou xoc amb el president del Parlament si Torrent considera que no hi ha cap candidat que compleixi els requisits i decideix activar el compte enrere sense proposar-lo i seguint el consell dels serveis jurídics de la cambra.

Albiach demana a Torra que convoqui eleccions "abans que ho faci el Suprem"

Des del PP, Alejandro Fernández no ha entrat a valorar la "resposta conjunta" que planteja Cs. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que més que això cal "recordar que qui ha de decidir si hi ha un candidat a la presidència de la Generalitat és el president del Parlament". "Qui vulgui saber què passarà els pròxims dies, ho ha de preguntar al senyor Torrent", ha dit. Per a Fernández, el pronunciament del Suprem és "un problema que es va buscar el president Torra solet". "No acabo d’entendre per què no va decidir retirar la pancarta immediatament", ha recalcat.

Tampoc la líder de Catalunya en Comú - Podem al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha referit a la qüestió. Albiach ha considerat que la inhabilitació del president Quim Torra "és el pitjor final possible per a aquesta legislatura". "Mai hauríem d'haver arribat a aquest escenari només per mantenir unes quantes hores més la pancarta al balcó", ha lamentat. Amb tot, ha instat el president a "convocar eleccions abans que ho faci el Suprem": "Catalunya mereix un futur millor després de tanta judicialització i una legislatura perduda".

stats