11 DE SETEMBRE
Política 03/09/2019

L’unionisme torna a renunciar a ser present als actes de la Diada

El PSC sí que participarà en l’entrega de medalles i en l’ofrena floral

Mireia Esteve
3 min
L’unionisme torna a renunciar a ser present als actes de la Diada

BarcelonaEl PSC, Ciutadans i el PP es tornen a absentar de l’acte institucional de la Diada. Els tres partits asseguren sentir-se’n exclosos, diuen, pel caràcter partidista que té l’acte que han organitzat el Govern i el Parlament, dedicat als presos polítics i exiliats. “És una reivindicació independentista i ens exclou”, va argumentar dimarts en una piulada a Twitter la portaveu del PSC, Eva Granados. Tant el PP com Cs ja fa dies que van anunciar que aquest any tampoc participarien en l’acte que porta per títol Tornarem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Ciutadans i el PP ja fa anys que no participen en cap dels actes que organitza el Govern i el Parlament: ni en l’acte oficial en si ni tampoc en l’entrega de medalles ni les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. Els populars, per exemple, no fan l’ofrena floral des de l’any 2010 i no van a cap dels actes institucionals des del 2013. En el cas de Ciutadans, no han anat mai a l’ofrena floral.

Els socialistes, en canvi, fa dos anys que no participen en l’acte institucional central. L’última vegada va ser el 2017, quan el Govern i el Parlament, a les portes del referèndum de l’1-O, van dedicar l’acte al dret a l’autodeterminació. Des de llavors el PSC no hi envia cap representant. Fonts socialistes reconeixen que han deixat d’anar-hi des que el Govern i el Parlament han decidit dedicar-los a “causes independentistes”. Ara bé, representants del PSC sí que participen en l’entrega de medalles del Parlament -que aquest any la cambra atorga al director de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, i a la capitana del vaixell Sea-Watch, Carola Rackete- i en les ofrenes florals de Barcelona i Sant Boi. I aquest any també hi seran.

Fa anys que els tres grups expressen el malestar perquè consideren que el Govern i el Parlament organitzen els actes amb un marcat caràcter ideològic. Precisament aquesta setmana el cap de l’oposició i president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va qualificar “d’aquelarre groc” l’acte que prepara el Govern i el Parlament i va demanar que l’executiu publiqui quants diners s’ha gastat en aquesta Diada. “És molt greu que la festa d’uns quants la paguem entre tots”, va expressar en un vídeo fet públic al seu compte de Twitter.

Les queixes públiques del PSC i Ciutadans, ahir també van arribar a la primera reunió de la mesa del Parlament d’aquest nou curs polític. Fonts parlamentàries van explicar que els representants dels dos grups -el PP també s’hi va sumar a posteriori- van presentar una queixa formal per la manera com se’ls havien comunicat els actes. Segons les mateixes fonts, no van rebre la informació fins dilluns, just el dia en què es va fer la presentació oficial. Però no només es van queixar per la manera com els havia arribat la informació dels actes, sinó també pel contingut. “Deixa fora la meitat dels catalans”, van expressar fonts del partit taronja.

Budó vol que el PSC s’ho repensi

El Govern, amb tot, es referma en l’acte que s’ha organitzat. Es vol homenatjar els líders independentistes que són a la presó i a l’exili. Un homenatge en què també hi seran els comuns. “Participarem en tots els actes cívics i institucionals que siguin transversals”, va expressar dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena.

Després de conèixer la negativa dels socialistes a participar en l’acte del 10 de setembre, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va lamentar el seu posicionament i va instar a “reconsiderar-lo”. Budó va apuntar que d’acord amb les enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) hi ha votants del PSC dins aquest “70% de la població” que està en contra de la repressió. Però els socialistes no van rectificar la posició malgrat la petició de la portaveu del Govern.

stats