Política 14/11/2014

Creixen els recels d'UPyD per la "falta de transparència" de C's i les seves aliances amb "cacics" locals

Malestar a la formació de Rosa Díez amb Albert Rivera, abans que tots dos es reuneixin el 20 de novembre per esprémer les últimes opcions de coalició electoral

Roger Mateos
2 min
El líder d’UPyD a Brussel·les
 Promou aliar-se amb Ciutadans Un partit gairebé inexistent a Catalunya

BarcelonaLes negociacions entre UPyD i Ciutadans per intentar unir forces de cara al pròxim cicle electoral van camí de descarrilar. La sobtada roda de premsa del president de Ciutadans, Albert Rivera, dimarts passat, en què va fer pública una oferta del seu partit a UPyD per concórrer junts a les properes eleccions municipals i autonòmiques a tot l'Estat (amb la condició de celebrar primàries per triar els candidats) ha sacsejat la taula de negociació i ha causat malestar a la direcció que capitaneja Rosa Díez, en què consideren que els seus interlocutors han "trencat" la dinàmica de les reunions discretes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dijous que ve, 20 de novembre, Díez i Rivera tornaran a veure's, en un últim intent d'explorar les possibilitats de fer pinya electoral, però en els últims dies està creixent el malestar a les files d'UPyD i la perspectiva d'acord s'allunya. Segons fonts coneixedores de les converses, els equips negociadors dels dos partits han celebrat dues reunions discretes, una a Madrid i l'altra a Barcelona. A l'última, celebrada fa un parell de setmanes a Barcelona, hi van acudir Andrés Herzog i Ramon de Veciana (UPyD) i Jose María Espejo-Saavedra i Antonio Espinosa (Ciutadans). A la trobada, segons les fonts consultades per l'ARA, els representants d'UPyD van exposar els seus recels, sobretot en dos sentits: la "falta de transparència" de C's i les seves amistats amb "cacics" locals de la resta de l'Estat.

Amistats sota sospita

Com a mostra de poca "transparència" a C's, els negociadors d'UPyD van posar sobre la taula el fet que a la web del partit no apareixen els seus estatuts. A més, van fer-se ressò de les investigacions sobre corrupció que afecten els seus interlocutors, com és el cas de l'exdiputat al Parlament Jordi Cañas, que va haver de deixar l'escó en ser imputat en un cas de presumptes males pràctiques, o l'exalcalde de Serranillos del Valle (Madrid) Antonio Sánchez Fernández, imputat arran de l'operació Púnica.

El cas de l'exalcalde de Serranillos, precisament, enllaça amb l'altre gran retret que els de Rosa Díez llancen contra C's: l'estratègia d'expansió de la seva marca a tot l'Estat, buscant si cal aliances "sense escrúpols" amb "cacics" locals o regionals. A la llista de C's a les últimes eleccions europees, per exemple, UPyD hi identifica fins a 12 noms d'altres formacions minoritàries d'arreu d'Espanya. Justament Antonio Sánchez Fernández hi va concórrer al número 22 de la candidatura en qualitat d'independent, malgrat pertànyer, de fet, a un petit partit anomenat Unión Democrática Madrileña. UPyD, recelosa davant el pla d'expansió "sense filtres" de Ciutadans a tot Espanya, ha detectat pactes similars amb almenys 16 grupúsculs locals i regionals, com ara Compromiso por Gran Canaria, Unión por Leganés, Partido Regionalista de Castilla y León o Unión del Pueblo Extremeño.

El pols de fons

En la reunió de dijous que ve, UPyD tornarà a posar sobre la taula les seves reticències cap a aquesta estratègia i ja prepara un informe per recollir els seus plantejaments. UPyD i C's mantenen un pols de fons en les seves negociacions: mentre els d'Albert Rivera voldrien un acord global per poder aprofitar la implantació d'UPyD a tot l'Estat, els de Rosa Díez defensen que seria convenient assajar primer una coalició a Catalunya, que és on veu "més urgent" sumar forces, abans de plantejar si seria viable presentar-se conjuntament a tot Espanya.

stats