Política 28/01/2013

La Casa del Rei ja sospitava, l'any 2005, dels negocis d'Urdangarin

José Manuel Romero, assessor jurídic del monarca, va rebre l'encàrrec de "revisar" la situació de Nóos, però insisteix que no va assessorar el duc

Ara
2 min
A L'ESPERA DE SER JUTJAT  Urdangarin a Barcelona a principis de desembre,  la ciutat on torna a viure amb  la família.

BarcelonaJosé Manuel Romero, comte de Fontao i assessor jurídic del rei Joan Carles, s'ha desvinculat aquest dilluns de les activitats del duc de Palma. Ho ha fet en un comunicat, en el qual assegura que la seva relació amb Urdangarin es va limitar a seguir les instruccions de la Zarzuela, d'on va arribar l'encàrrec de fiscalitzar l'activitat mercantil del duc de Palma. Però el més interessant de l'escrit fet públic aquest dilluns per Romero és que d'aquest es desprèn que la Casa del Rei ja desconfiava del marit de la infanta Cristina l'any 2005.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mes de juliol del 2005 és el moment en què Romero, assessor legal del rei Joan Carles, rep l'encàrrec de revisar l'activitat mercantil del duc de Palma. Segons l'escrit fet públic aquest dilluns, la tasca de Romero es va limitar a investigar aquestes activitats i intentar convèncer Urdangarin de la necessitat d'abandonar alguns dels càrrecs que ocupava en fundacions privades -la tasca de les quals creia que era incompatible amb el seu paper públic com a espòs de la infanta Cristina.

Amb el seu comunicat, Romero surt al pas de les informacions periodístiques aparegudes els últims dies i que el vinculen al cas Nóos. Romero insisteix que ell es va limitar a estudiar quines eren les activitats d'Urdangarin i fins a quin punt aquestes eren compatibles o no amb el perfil públic del gendre del rei. Així, Romero va convèncer un Urdangarin molt reticent de la necessitat d'abandonar la presidència del patronat de la Fundació Areté, renúncia que finalment va arribar l'any 2006. Romero havia demanat a Urdangarin que creés una fundació privada per articular els seus negocis. El duc no li va fer cas i va crear, amb Diego Torres, Areté. El moviment no va agradar a Romero, que va insistir en la dissolució de la fundació, substituïda finalment per la nova Fundació Cultura, Esport i Integració Social (FCDIS).

Amb tot, Romero insisteix, en el seu comunicat, que aquestes demandes responien a l'encàrrec que va rebre de la Casa del Rei i que en cap cas es pot considerar que ell va assessorar legalment Urdangarin. Romero precisa que, per indicació de la Casa del Rei, la seva intervenció va consistir a revisar la situació jurídica de l'Instituto Nóos al juliol del 2005, aconsellar la separació entre activitats mercantils i de foment social de l'esport, aconsellar més endavant la dissolució immediata de la Fundació Areté i indicar que el paper de Urdangarin es limités al consell assessor de la nova FCDIS.

Fa uns dies, l'exsoci d'Urdangarin Diego Torres va lliurar al jutge instructor del cas Nóos uns correus electrònics que fan referència al duc de Palma com a "alma mater" de la Fundació Cultura, Esport i Integració Social, institució que el jutge José Castro sospita que va poder servir perquè Urdangarin i Diego Torres desviessin fons a paradisos fiscals.

stats