Política 19/10/2012

Iñigo Urkullu: "El nostre full de ruta és Euskadi, nació europea"

El candidat del PNB traça una línia per unir les nacions europees sense estat, com Catalunya, a l'acte final de campanya

Joan Rusiñol
1 min
Iñigo Urkullu, en el míting de tancament de campanya del PNB / EFE

Bilbao"El meu quadern de ruta diu que des del 21 d'agost, quan López va avançar les eleccions que no volia avançar, hem recorregut 11.600 quilòmetres. Són els quilòmetres que hi ha a la ruta Euskadi, Quebec, Escòcia, Flandes, Catalunya, Euskadi", ha dit aquest divendres al vespre el candidat del PNB a la presidència del govern basc, Iñigo Urkullu, a l'acte de tancament de campanya, a Bilbao. I ha afegit: "El nostre full de ruta és Euskadi, nació europea".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, l'aspirant nacionalista –a qui els sondejos donen com a favorit per ocupar Ajuria Enea– definia el seu horitzó nacional. Durant la campanya, el PNB ha evitat recuperar el pla Ibarretxe i ha proposat "enfortir l'autogovern" per arribar a un model de relació bilateral amb l'estat espanyol, que sigui referendat pel poble basc i "acordat" amb Madrid. Es tracta d'un nou estatuts que hauria d'estar vigent el 2015.

En l'acte a la capital biscaïna, on el PNB és més fort, ha dit que Euskadi està en "emergència nacional" i que la prioritat ha de ser "rescatar" les persones que estan patint, que ho passen pitjor per la crisi. Per això, ha proposat un "gran acord" per a la reactivació econòmica, com a primer pas del futur govern basc.

També ha apostat per construir "una pau ferma i una convivència ferma", basada en la "memòria. "Reconciliació, generositat i perdó", ha demanat. Ell ja va fer autocrítica durant aquesta campanya per l'actitud que havia mantingut el PNB, en alguns moments de la seva història, cap a ETA.

stats