L'AUSTERITAT DE L'ESTAT
Política 27/05/2012

Les vacances de 'la Benemérita' s'escapen de la crisi

Roger Tugas
3 min

BARCELONAArtur Mas critica sovint que, mentre que el Govern ha retallat els salaris dels empleats públics catalans, l'executiu estatal ha evitat tocar les condicions laborals dels funcionaris espanyols i, per això, altres partides s'han hagut de llimar més. No obstant, certs sectors de la plantilla de l'Estat no només s'escapoleixen dels ajustos sinó que els seus privilegis creixen malgrat la crisi. I els militars hi ocupen un lloc destacat. Els pressupostos de l'Estat del 2012 retallen la despesa militar tres cops menys que la d'educació. Les vaques magres encara no han arribat a les casernes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el pla d'acció social de la Guàrdia Civil per a aquest any preveu uns recursos per valor de més de 30 milions d'euros, una xifra notablement superior als 12 milions que comprometia el pla del 2006, just abans de l'esclat de la crisi. El pla, que s'aprova anualment, preveu certs avantatges i, tot i que és habitual en el sector públic, és especialment generós amb la Guàrdia Civil. El pla d'acció social dels funcionaris catalans, de fet, s'ha suspès aquest 2012, com altres complements i drets de què gaudien, però el dels guàrdies civils ha sumat noves ajudes per al foment de la pràctica esportiva, d'aprenentatge de llengües a l'estranger, a la natalitat i per pagar els menjadors escolars.

Apartaments per terra, mar i aire

Aquests drets se sumen als que ja existeixen -com el suport a discapacitats, persones grans, tractaments mèdics, escoles bressol, estudis universitaris per als fills o viatges recreatius- i dels quals es beneficien els mateixos guàrdies civils, els aspirants a entrar al cos, el personal retirat i els vidus i orfes del cos militar. De fet, una de les partides que ha anat creixent més ha estat la del lloguer d'apartaments estiuencs del personal. Així, mentre les seves vacances van costar 1,1 milions entre el 2006 i el 2007, la licitació que ja ha publicat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per al 2012 i el 2013 ascendeix a 2,2 milions.

El lloguer d'apartaments per als empleats públics és un privilegi que tenen tant la Guàrdia Civil com la resta de cossos de les forces armades. La partida per a aquest concepte de l'exèrcit de terra es manté invariable en els 600.000 euros, una quantitat similar a la de les tropes de l'aire. El cost per a l'Armada, però, ha crescut dels 400.000 als 450.000 els últims anys. Els empleats de la Direcció General de Trànsit i del BOE també hi tenen dret, però el pressupost és molt inferior.

Un dels diputats del Parlament que fa un seguiment més acurat d'aquestes despeses és Pere Aragonès, d'ERC, que ha fet fortuna recollint dades al Twitter amb el hastag #cosesdelboe. Però ara començaran les accions polítiques. Aragonès i el cap de files d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, presentaran aviat una bateria d'iniciatives al Parlament i al Congrés per anul·lar o evitar que es repeteixin "despeses supèrflues". "S'apliquen polítiques d'austeritat en salut i educació, es demanen esforços a la funció pública i altres sectors segueixen privilegiats", denuncia Aragonès, que es pregunta: "Per què la Guàrdia Civil pot anar de vacances pagades per l'Estat i els Mossos no?"

150.000 euros en calçotets verds

Una de les partides destacades per ERC són els 154.760 euros per a roba interior verda per a la base de Torrejón de Ardoz, que també gasta 76.271 en plats de callos i cocido a la madrilenya. L'acadèmia de suboficials n'ha gastat 56.841 en complements de cuir, i les forces armades, 509.760 en receptes farmacèutiques. No especifica si inclou l'euro del copagament.

stats