Política 20/06/2011

Els partits busquen els culpables de la indignació lluny de casa seva

Els portaveus de les formacions parlamentàries mostren el seu respecte cap al moviment i celebren que la marxa d'aquest diumenge es desenvolupés en absoluta tranquil·litat. Però culpen els altres de les raons de fons de les protestes

Redacció
2 min
Els manifestants van omplir la plaça Catalunya / JORDI PIZARRO

BarcelonaEls partits polítics amb representació parlamentària han valorat aquest dilluns la manifestació d'indignats que es va fer diumenge a Barcelona. Tots ells mostren el seu respecte i comprensió cap al moviment i a la marxa. Celebren que la marxa acabés sense incidents, però eviten fer autocrítica i tiren pilotes fora a l'hora de parlar dels fons de les reivindicacions. L'origen dels problemes és a casa del veí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, des de CiU, el secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, creu que el que demanen els indignats són coses “inviables” i que “busquen la destrucció del parlamentarisme”. Duran ha instat a la ministra socialista Carme Chacón a portar aquestes propostes al Congrés després que la d'Esplugues digués que eren reclamacions “raonables”.

Des del PSC li ha respost el portaveu adjunt del grup socialista a Madrid, Daniel Fernández. Aquest ha convidat a Duran a “ser crític i a escoltar alguns dels missatges que llencen els ciutadans com acabar amb el finançament irregular dels partit”, com ha insinuat que va passar amb el Cas Palau.

La culpa és de ZP, segons el PP

Fora de les trifulgues entre CiU i el PSC, hi ha les relacions entre el PP i els socialistes. Així, el portaveu popular, Enric Millo, assegura que els motius per estar indignats “estan directament vinculats a les polítiques dels darrers anys”. Millo ha reiterat que el seu partit ja fa temps que avisa que els governants i polítics s'han d'ocupar dels problemes reals de la gent. Pel PP, els motius de la protesta s'entenen, tot i que “és impossible estar-hi d'acord al 100%” i n'ha culpat Zapatero.

Solidaritat per la Independència ha fet una crida a “la recuperació de la sobirania política” com a solució per aquests problemes. Pel seu secretari general, Uriel Bertran, a excepció de les demandes en educació, la resta de canvis que plantegen només es poden fer des de les Corts espanyoles i creu que des de si aporten les seves propostes.

ICV i Esquerra reivindiquen les propostes com a pròpies

Finalment, ICV reivindica com a pròpies moltes de les propostes sorgides de la mobilització popular. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, ha dit que cal decidir via consultes assumptes com "les privatitzacions, els regals fiscals o la Llei de l'abús". També ha senyalat que moltes de les demandes populars coincideixen amb propostes que el seu partit ha plantejat els darrers anys. Més enllà ha anat el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, assegurant que "moltes de les reivindicacions socials del moviment del 15-M, com la dació de les hipoteques, el control a les entitats financeres i el reforç de les polítiques de participació són a l'ADN d'Esquerra'". El portaveu d'ERC, que ha celebrat que la manifestació es desenvolupés sense incidents i en un to completament festiu, com també han fet la resta de forces, ha negat que la concentració sigui un exemple de fractura social i sí de "descontentament" amb la política de retallades en l'estat del benestar.

stats