Política 25/10/2013

Gallardón articula l'Estatut de les Víctimes per reduir-ne el "patiment"

Regula la possibilitat de recórrer l'arxivament o el sobreseïment dels casos encara que les víctimes no hi estiguin personades

M. Eugènia Quetglas
2 min
Ruiz-Gallardón a la roda de premsa del consell de ministres / EFE

MadridEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha explicat que l'avantprojecte de llei de l'Estatut de les Víctimes busca "reduir el patiment de la víctima en el procés judicial". Gallardón ha explicat que aquesta iniciativa respon a dues obligacions: una amb els ciutadans, perquè és un compromís electoral del PP, i l'altra pel compliment de les directrius europees, que dicten que s'ha de regular aquesta matèria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Justícia ha explicat que l'objectiu fonamental és que "la víctima no se senti desatesa en la protecció dels seus drets en el moment que es dicta la sentència". Es garanteix el dret a la reparació durant tot el temps que duri la pena per a l'autor del delicte.

Gallardón ha explicat que les víctimes han de sentir que la via penal els "empara". Fins ara, segons el ministre, quan es dicta una sentència la víctima surt del procés i la relació queda entre l'Estat i el condemnat.

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha puntualitzat abans de donar el torn de paraula a Gallardón que amb aquest Estatut de les Víctimes "s'intenta donar no tan sols una resposta reparadora, sinó anar més enllà per evitar efectes traumàtics posteriors".

L'Estatut de les Víctimes dotarà els afectats de més drets processals, com la possibilitat de recórrer en un període de vint dies l'arxivament o el sobreseïment dels casos encara que no estiguin personades en el procediment judicial i que puguin accedir, independentment que siguin part del procés penal o no, a informació concreta sobre la seva causa. Concretament, les víctimes podran recórrer la llibertat condicional, els permisos i els beneficis penitenciaris dels seus agressors.

L'avantprojecte contempla aquesta possibilitat per a les víctimes de delictes de terrorisme, homicidi, lesions i contra la llibertat sexual penats amb més de cinc anys de presó, és a dir, la majoria dels delictes greus, o quan es tracti de fets que puguin derivar en una situació de perill per a la víctima.

El consell de ministres ha publicitat aquest avantprojecte, que seguirà en estudi a la Moncloa fins a convertir-se en un projecte de llei, dos dies abans de la celebració de la concentració de les víctimes del terrorisme contra la doctrina Parot, que ha posat entre l'espasa i la paret el president espanyol, Mariano Rajoy, i tota l'actual cúpula del PP.

stats