Política 29/09/2015

Entre la “victòria” i la “negociació”

El ‘Financial Times’ i ‘Le Monde’ editorialitzen reclamant un gest de Madrid després de les generals

Ara
3 min

BarcelonaL’endemà de les eleccions catalanes la premsa internacional analitzava els resultats mirant els escenaris que s’obren a partir d’ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

‘Financial Times’

Un editorial titulat: “Mas ha de fer un pas enrere de l’abisme”

“Els líders polítics a Catalunya i Espanya tenen l’obligació de moure’s per evitar el que pot ser una col·lisió perjudicial sobre la independència. Un cop Espanya hagi celebrat les eleccions generals a finals d’any, el nou govern a Madrid cal que obri un diàleg per trobar una tercera via entre la independència i l’ statu quo. Madrid potser hauria de fer alguna concessió. Mas ha de reconèixer els riscos que representa per a Catalunya i Espanya si ell unilateralment intenta establir un estat separat”.

‘Le Monde’

“A Catalunya, la urgència d’una negociació”, editorialitza el diari

“Entre Madrid i Barcelona guanya la passió. Catalunya, enquistada des de fa tres anys en un debat incessant sobre la independència, necessita tornar a la política real. El govern central ha d’acceptar una negociació política. Els electors, amb el seu vot mesurat, han fet una crida a Madrid i Barcelona al compromís. La redefinició de l’Estatut català haurà de ser la prioritat del govern que surti de les urnes després de les eleccions legislatives previstes per al desembre”.

‘Wall Street Journal’

Una anàlisi de riscos per als que segueixen els mercats

“El resultat electoral a Catalunya és un recordatori que la política pot ser confusa. Els inversors haurien de continuar tractant els bons espanyols amb precaució. Les forces pro i anti secessió a Catalunya s’han declarat vencedores de les eleccions de diumenge, en què els grups proindependentistes han guanyat la majoria d’escons al Parlament regional però no la majoria de vots. Però la participació va ser alta i la distància entre el sí i el no molt estreta, amb gairebé el 48% de vots per als partits pro independència. La qüestió queda clarament al centre del debat. […] Catalunya representa una cinquena part de l’economia espanyola: el destí de la regió importa”.

‘The Independent’

L’opinió d’Alistair Dawber, corresponsal a Espanya

“A només tres mesos de les eleccions generals espanyoles, el nou Parlament català esperarà amb tota seguretat a saber qui tindrà el poder a Madrid abans de tirar endavant les seves reivindicacions. I fins i tot amb el resultat de les eleccions, la Constitució espanyola assegura que la separació és simplement impossible. En definitiva, encara hi ha enormes obstacles legals i polítics per superar”.

BBC

Katya Adler, l’editora per a Europa, opina sobre el procés electoral

“Més que enviar un senyal decisiu sobre la independència d’aquesta regió, les eleccions a Catalunya són un senyal clar d’alguna cosa més que estem veient arreu d’Europa. És el compromís que la gent torna a tenir amb la política, a través de moviments que lluiten contra els grans poders, com ara una revolta popular contra l’statu quo, en teoria per obtenir més transparència i polítiques més orientades a la ciutadania, tant a la dreta com a l’esquerra”.

‘The Guardian’

Anàlisi d’Alberto Nardelli, cap de l’àrea de periodisme de dades

“Però tot i que les eleccions s’havien plantejat com un plebiscit sobre la independència, eren unes eleccions al Parlament català. I en aquest sistema la legitimitat i el mandat de qualsevol govern ve de tenir una majoria d’escons. Per exemple, el Partit Popular de Mariano Rajoy té una majoria al Congrés havent guanyat el 44,6% de vots el 2011. I al Regne Unit els conservadors lideren una majoria a la Cambra dels Comuns amb el 37% del vot”.

Politico

Una de les set coses a retenir de les eleccions catalanes

“És una sacsejada enorme per a Espanya, i, sobretot, per al president Mariano Rajoy i el seu partit. L’estratègia de propagar la por sobre les conseqüències de la secessió entre els catalans ha fracassat, tal com ho mostren els resultats. Madrid s’està quedant sense opcions, i ara ha de permetre un referèndum formal a Catalunya, deixant que els catalans decideixin per ells mateixos. La ruptura pot no ser necessàriament el resultat final, com hem vist a Escòcia. No obstant això, la negociació i el diàleg real són claus, més enllà del populisme i l’obstinació”.

‘The Economist’

La secció de dades, dedicada ahir al resultat electoral

“Les eleccions catalanes han sigut un triomf personal per al president regional, Artur Mas. […] Aquesta ha sigut la part fàcil. Seguit de prop per altres moviments separatistes apassionats d’Europa, Mas seguirà ara el full de ruta que han traçat el grup de partits dispars per a aquest plebiscit. […] Amb el suport de la CUP, tindran una còmoda majoria al Parlament. Però segons el sistema electoral, aquesta majoria té menys del 50% dels vots. Mirat com un plebiscit, això té un significat molt diferent”.

stats