Política 13/11/2015

Rajoy, UEFA, Felip VI i Andrea Levy: quatre vídeos de la setmana que voldràs tornar a veure

Moments xocants relacionats amb el procés i la situació política de Catalunya que les càmeres han enregistrat

Ara
2 min

Hi ha moltes maneres de resumir una setmana. La que ara tanquem ha estat dominada per dos debats al Parlament, el de la declaració rupturista i el doble debat d'investidura, tots dos relacionats amb el procés sobiranista. Paral·lelament, hi ha hagut, fora de la cambra, moviments i expressions que d'una manera o altra es deriven de la situació política que viu Catalunya i que ha portat a quatre moments que han quedat enregistrats en vídeo i que resulten xocants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cas 1

Mariano Rajoy, en dificultats a l'hora de justificar, en una entrevista a la cadena SER, per què no vol autoritzar un referèndum d'independència a Catalunya. Es va trobar descol·locat perquè qui li va plantejar la petició de canviar d'actitud amb Catalunya no va ser cap polític català, sinó el seleccionador espanyol de futbol, Vicente del Bosque, i el presentador del programa 'El larguero', José Ramón de la Morena. Observeu com vacil·la mentre busca resposta per a unes preguntes per a les quals no estava preparat venint d'aquests interlocutors. Per cert, que respon exactament el mateix les dues vegades.

Cas 2

La UEFA enxampada utilitzant una estelada en un vídeo de promoció del partit Barça-Roma, de la Champions. En un moment en què l'organisme està plantejant una guerra de multes al Barça perquè alguns seguidors de l'equip porten estelades als estadis, resulta que ells mateixos han fet servir una vistosíssima estelada per a un vídeo colorista que pretén promocionar un partit, amb els drets televisius milionaris que hi ha al darrere. TV3 ho va descobrir i va fer públic el vídeo. Després d'això, la UEFA, caçador caçat, ha retirat el vídeo promocional.

Cas 3

El rei Felip VI llançant un advertiment als catalans després de l'aprovació de la declaració rupturista al Parlament i la suspensió que en va ordenar el TC. Les paraules del monarca espanyol es pronunciaven aquest dijous, mentre a la cambra catalana es feia el segon debat d'investidura. I val la pena fixar-se en dues paraules clau que va escollir i que són copiades de la intervenció més famosa del seu pare, Joan Carles I, la que va fer el 1981 per dissoldre el cop d'estat del 23-F. Vegeu-los aquí l'un i l'altre i traieu conclusions sobre el paral·lelisme que estableix Felip VI.

Cas 4

Un cop vistos els tres primers casos, arribem a l'actuació estel·lar de la setmana, amb el Parlament com a escenari. Ha estat sense dubte la més comentada: la flamant diputada del PP Andrea Levy, mastegant xiclet i fent gestos exagerats des del seu escó durant les intervencions d'Artur Mas.

stats