Política 01/12/2020

Vilagrà debuta reclamant a JxCat "respecte i joc net" en la precampanya del 14-F

Es compromet a formular propostes realistes: "ERC no explicarà sopars de duro"

Ara
3 min
Vilagrà debuta reclamant a JxCat "respecte i joc net"

BarcelonaLa flamant número dos de la candidatura d'ERC a les properes eleccions al Parlament, Laura Vilagrà, ha debutat aquest dimarts després de que ahir l'executiva del partit la proposés per fer tàndem amb el presidenciable republicà, Pere Aragonès. Ho ha fet amb una entrevista a l'ACN i reclamant a JxCat una campanya electoral amb "joc net" i "respecte". Les relacions entre els dos socis de Govern ja fa temps que no són fluides, però ahir es van agrir una mica més. Els republicans van rebre amb enuig que les primeres declaracions de Laura Borràs després de guanyar les primàries per ser la candidata de JxCat als comicis fossin en forma de retrets cap Esquerra.

Tot i l'advertència al partit de Carles Puigdemont, Vilagrà ha exposat que assumeix el repte sense haver patit "conflictes" amb l'actual soci de Govern, i que espera que això ajudi a l'entesa. L'exalcaldessa de Santpedor (2003-2015) i exdiputada del Parlament (2006-2011) també ha explicat quina campanya volen fer els republicans a nivell de propostes. Ha alertat que no explicaran "sopars de duro" a l'electorat. Segons ella no s'aconseguirà la república amb una "falta de realisme" o "enganyant" dient que "en quatre mesos" arribarà. "Hem de ser més. Tornar-ho a fer en millors condicions. Volem guanyar, no volem portar la frustració altre cop al país", ha dit durant l'entrevista.

Vilagrà també ha explicat que assumeix el nou repte arribant "fresca" des d'una zona del país, el Bages, on JxCat, el PDECat i ERC tenen "pactes estables" que funcionen. "És una comarca on els partits independentistes, també la CUP, ens hem entès malgrat les discordances", ha dit. Amb aquest precedent, la nova número dos vol convertit aquest tarannà local en el seu full de ruta a la política nacional.

Per aconseguir-ho creu que cal "parlar-ho tot" i tenir una relació "estreta i constant". Ha mantingut que cada partit té el seu electorat i que l'ha de cuidar. Per això considera que JxCat no ha d'"intentar" fer d'ERC o de CUP perquè fent-ho, diu, deixa "orfe" el seu electorat. "Que cadascú se centri en el seu electorat i en guanyar votants. Seran votants que incorporarem a l'independentisme", ha subratllat. També creu necessari que els partits independentistes "tanquin files" amb una estratègia "compartida". "Anem a l'una. Aquest és el meu objectiu principal", ha destacat.

"No hi ha pla B"

Si els pronòstics es compleixen i els republicans tornen a ser protagonistes en el proper executiu català, ERC ja pensa en Vilagrà com a membre del pròxim Govern. L'exalcaldessa ha expressat que amb la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, vol "arribar a acords". "Volem un Govern independentista, no hi ha un pla B. Estic segura que ens entendrem. Estic segura que ERC guanyarà les eleccions i que Pere Aragonès liderarà la nau", ha dit. Després de descartar pactar amb el PSC perquè no "prioritza el dret a decidir", ha qüestionat el discurs de JxCat quan diu que només pactaran amb un partit "netament independentista".

En concret, Vilagrà creu que el pacte "inexplicable" del PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona fa "trontollar" el discurs "essencialista" del partit de Puigdemont. "Hi van fer un pacte d'una manera facilíssima", ha recordat. "Tot és possible en política", ha dit sobre un eventual pacte JxCat i PSC a la Generalitat. Es comprova, doncs, que un dels mantres que ERC intentarà introduir en aquesta campanya és que JxCat es plantejaria fer president Miquel Iceta abans que Pere Aragonès.

La número dos republicana també ha argumentat que és "absurd" qüestionar l'independentisme d'ERC i ha dit que cal aconseguir més "força" i ser més "homogenis" dins el moviment independentista. Ha defensat que aconseguir superar la barrera del 50% donaria més "legitimat" internacional al projecte.

"No enganyarem la gent dient que en pocs mesos ho aconseguirem. Ens suposarà molt d'esforç, però tampoc pensem que sigui una cosa de més d'una generació", ha analitzat. "Persistim, avancem i quan siguem més obrim totes les vies. Si som tan forts ens veurem capaços d'anar a la via unilateral", ha conclòs.

Topada entre ERC i JxCat

Aquest dimarts hi hagut una nova mostra de que no serà una campanya tranquil·la entre ERC i JxCat. En les tradicionals compareixences davant els mitjans que els partits fan dimarts des del Parlament, el líder dels republicans a la cambra, Sergi Sabrià, ha aprofitat el seu torn per reclamar a JxCat que posi "sobre la taula" una proposta política per Catalunya ja que, segons ell, encara no ho ha fet. "Ens agradaria molt saber si JxCat té una proposta", ha exposat. Pocs minuts després ha comparegut el líder parlamentari d'aquest partit, Albert Batet, que ha replicat que la seva proposta és clara i que "és el projecte de la independència per a Catalunya".

stats