Política 26/11/2021

Aragonès sospesa assistir a la conferència de presidents autonòmics

Vilagrà participa a la reunió preparatòria però encara no confirma que el president sigui a La Palma

4 min
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, a la reunió preparatòria de la Conferència de Presidents

MadridLes relacions Estat-Generalitat han entrat en un nou paradigma des que Pere Aragonès presideix el govern de la Generalitat. Hi ha hagut un desglaç entre els dos executius que s'ha concretat en la taula de diàleg i també en el fet que ERC s'hagi convertit en el soci principal del govern espanyol. El canvi sembla que ara també avança en les relacions bilaterals entre els dos governs: la Comissió Bilateral Estat-Generalitat es va reunir per primera vegada a l'agost després de tres anys de bloqueig. I aquest divendres, a Madrid, la Generalitat ha participat en dos fòrums autonòmics: el vicepresident, Jordi Puigneró, s'ha assegut a la bilateral d'infraestructures i, en paral·lel, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anat a la reunió preparatòria de la conferència de presidents autonòmics. ¿Això vol dir que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acabarà participant en la trobada prevista per al gener? "Acabarem de valorar si la seva presència és necessària o no", ha insistit Vilagrà després de la reunió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern no vol confirmar si Aragonès hi acabarà assistint o no. La reunió encara no té data, però està prevista de cara a les dues primeres setmanes de gener a La Palma. Encara queda temps i l'executiu català no vol avançar esdeveniments, però fonts governamentals no descarten que Aragonès hi acabi assistint. "Per defensar els interessos de Catalunya serem on faci falta", apunten fonts del Govern, informa Marc Toro. De fet, les mateixes fonts apunten que Vilagrà ha assistit a la trobada d'aquest divendres perquè el govern espanyol els ha "promès" un ordre del dia detallat i amb contingut: "Deixa de ser només una foto".

Per al govern espanyol, en canvi, el fet que Laura Vilagrà hagi assistit a la reunió d'aquest divendres és un senyal de "normalitat" de les relacions entre Catalunya i l'Estat. Fonts de l'executiu espanyol apunten que és "important" que la Generalitat participi en un "fòrum multilateral" com és la conferència de presidents i confien que hi acabi assistint. La ministra de Política Territorial i Administració Pública, Isabel Rodríguez, s'ha pronunciat en aquesta línia a l'acabar la reunió: "Hem reprès l'absoluta normalitat en les relacions bilaterals amb la Generalitat". "Espero que es correspongui de la mateixa manera i que el president Aragonès assisteixi a la conferència de presidents", ha confiat.

En l'última conferència de presidents autonòmics, celebrada al juliol, Aragonès no hi va participar perquè la Generalitat va considerar que la trobada era "buida de contingut". En plena represa del diàleg Generalitat-Moncloa, Isabel Rodríguez no va amagar el seu malestar. "Avui els catalans s'han quedat muts", va dir després de la trobada. En aquella trobada hi va ser present el lehendakari Iñigo Urkullu, però en la reunió d'aquest divendres Euskadi no hi ha enviat cap representant: estan molestos perquè no arriben les "transferències pendents".

L'última vegada que la Generalitat va estar present a la conferència de presidents autonòmics va ser l'octubre del 2020. Va ser el mateix Pere Aragonès qui hi va participar, llavors com a president substitut de Quim Torra, quan feia un mes que el Tribunal Suprem havia confirmat la seva inhabilitació. La reunió de fa poc més d'un any la va presidir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i va servir per parlar del repartiment dels fons europeus.

Més veus pels fons europeus

Els fons europeus són una de les qüestions que s'han abordat en la trobada d'aquest matí, que ha durat gairebé quatre hores. Segons ha explicat Vilagrà a la sortida de la reunió, ha traslladat a Rodríguez la "necessitat" que Catalunya tingui "una veu important" en la cogovernança dels fons europeus. "Estan arribant fons a les empreses catalanes, però volem que arribin de forma capil·lar a tot el territori i a les petites i mitjanes empreses", ha defensat Vilagrà. "Ratifiquem el compromís del president que seran les comunitats autònomes les que es faran càrrec de la gestió d'un 50% dels fons", ha reiterat la ministra.

La qüestió dels fons europeus s'abordarà a la conferència de La Palma, però Rodríguez no ha deixat clar si s'hi abordarà la reforma del finançament autonòmic, tot i que ha donat a entendre que no perquè primer es necessita un "consens", ha dit, que ara per ara no existeix. El que no es tractarà segur és la petició que han fet diversos presidents del PP, i també Vilagrà, d'ampliar els fons covid de cara a l'any vinent. "No hi ha hagut coincidència entre tots els territoris", ha admès Rodríguez, que ha recordat que els temes en què no hi ha hagut consens no s'abordaran a la reunió de La Palma, i en aquest cas, el govern espanyol ja havia tancat la porta a ampliar aquesta prestació. A la pròxima conferència de presidents sí que s'hi abordarà la modificació del reglament, que preveu que aquesta reunió se celebri cada dos anys i es pugui convocar a petició de deu presidents.

El català a l'escola i a l'audiovisual

Vilagrà també ha aprofitat la reunió per defensar davant Rodríguez i la resta de presidents autonòmics el model d'immersió lingüística, així com l'aposta per la producció audiovisual en català. "Amb els fons europeus tenim un projecte de hub audiovisual per reforçar aquest aspecte tan important, perquè el català ha de ser a l'audiovisual i hi ha de ser en unes condicions perquè tothom pugui tenir aquesta oferta a les plataformes digitals", ha defensat. La consellera ha deixat anar aquestes dues reivindicacions just la setmana que ERC ha pactat amb l'executiu espanyol que la nova llei de l'audiovisual incorpori un 6% de producció en català, basc i gallec a canvi del seu sí als pressupostos estatals, i també després que el Tribunal Suprem deixés tocat el model d'immersió lingüística. Segons Vilagrà, la resposta a Rodríguez ha sigut que el govern espanyol "respectarà" el marc competencial de Catalunya.

stats