Política 26/02/2013

Toni Cantó insisteix que els homes estan discriminats

Partits i associacions contra la violència de gènere demanen la dimissió del diputat d'UPyD

Efe
3 min
Toni Cantó accedeix a l'hemicicle del Congrés dels Diputats, aquest dimarts / EFE / ZIPI

MadridEl parlamentari i portaveu d'UPyD a la comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats, Toni Cantó, ha reiterat aquest dimarts les seves disculpes per haver dit que la majoria de les denúncies de víctimes de violència gènere són falses, però ha insistit que el tracte als home és desigual. Això ha provocat que hagin augmentat les peticions perquè dimiteixi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La polèmica creada per Cantó després de donar a conèixer en el seu compte de Twitter unes dades de la Federació d'Afectats per les Lleis de Gènere (Federgen) -entre elles, que des del 2004 Espanya ha rebut 2.080 milions d'euros de la UE per denúncies- ha continuat aquest dimarts, fins al punt que la secretaria d'Afers Socials i Igualtat, associacions de dones i partits polítics han insistit en les seves crítiques al diputat.

Cantó, que ha demanat disculpes per donar per contrastades unes dades sobre un tema tan greu, ha posat en dubte en declaracions a Antena 3 l'eficàcia de la llei de violència de gènere i ha explicat que "donar veu a gent que està afectada de manera negativa per aquesta llei no vol dir que menyspreï o que no tingui empatia amb les dones víctimes". "Ara l'home està en desigualtat en situacions com processos de divorci o davant una denúncia sense proves, en què no té ni tan sols la presumpció d'innocència", ha insistit Cantó, que ha dit que "alguna vegada caldrà parlar d'això sense que a un el crucifiquin".

Un 0,01% de denúncies falses

El secretari d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Juan Manual Moreno, ha qualificat les paraules de Cantó de "relliscada" i l'ha acusat de "falta de rigor" i de "frívol", tenint en compte, a més, que es tracta d'un diputat i portaveu a la comissió d'Igualtat. Ha destacat en declaracions a RNE que el 80% de les dones que pateixen maltractaments no presenta denúncia i que cap de les sis víctimes mortals d'aquest any havia denunciat el seu agressor. A més, ha indicat que, segons les últimes dades de la Fiscalia de Violència contra la Dona corresponents al 2011, el nombre de denúncies va ser de 134.002, de les quals només 24, és a dir, el 0,01%, eren falses i que a més estan tipificades al Codi Penal.

Moreno ha explicat que l'administració general de l'Estat rep deu milions del Fons Social Europeu per a polítiques d'igualtat, dels quals només un milió es destina a polítiques de violència de gènere. Segons dades del 2011, hi ha més de 9.000 dones víctimes de violència de gènere, una "zona oculta" que cal combatre, segons el secretari d'Estat.

Des del grup socialista, que dilluns va demanar la dimissió de Cantó, el secretari d'Educació i Igualtat del PSOE Europa, Moisès González, ha demanat a Cantó que renunciï a l'acta de diputat per equiparar les dones víctimes de la violència de gènere "amb delinqüents i mentideres", fent servir dades no contrastades i "absolutament falses".

Per la seva banda, una dotzena d'associacions de dones han demanat a UPyD la dimissió de Cantó per les seves declaracions, que, segons han expressat en un comunicat, "animen els agressors en perjudici de les víctimes". "Algú que atempta d'aquesta manera contra els drets de les dones no pot representar les ciutadanes d'aquest país, és un fet molt greu i intolerable i denota una actitud masclista que perjudica seriosament la igualtat que havia de defensar des de la seva posició", ha declarat la presidenta de la Federació de Dones Progressistes, Yolanda Besteiro.

La presidenta de la Federació d'Associacions de Dones Separades i Divorciades, Ana María Pérez del Camp, ha dit a Efe que Cantó sembla no saber que les lleis contra la violència de gènere "no estan fetes contra els homes en general, sinó contra els homes que colpegen i assassinen les seves dones i fins i tot els seus fills".

stats