POLÍTICA
Política 02/04/2011

La volta a Zapatero en cinc vídeos

Des de la famosa promesa de suport a l'Estatut català fins a la renúncia d'aquest matí, el president del govern espanyol ha estat protagonista de lapsus divertits o d'enceses polèmiques pel preu d'un cafè

Redacció
2 min

BarcelonaZapatero ha protagonitzat al llarg dels set anys que porta al capdavant de l'executiu diversos moments que passaran a formar part de l'imaginari col·lectiu, i altres que han estat carn de paròdia per als programes d'entreteniment d'actualitat política. Des de la nit electoral, en què va prometre que el poder no el canviaria, fins a la renúncia, avui al congrés federal del PSOE, aquesta és una volta a la trajectòria política del president del govern espanyol en cinc vídeos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero va arribar a la Moncloa després de les eleccions espanyoles del 14 de març del 2004. Tres dies abans, l'atemptat de l'11-M havia trasbalsat el panorama polític i havia capgirat les previsions de les enquestes. Aquella nit, quan va saber que seria el successor d'Aznar al capdavant de l'executiu espanyol, Zapatero va prometre “un canvi tranquil”. Va deixar també una altra promesa que, set anys més tard i després de les reformes que ha tirat endavant, resulta sorprenent: “No deixaré que el poder em canviï”.

Sis mesos abans d'arribar a Moncloa i amb la màniga ampla que li deixava el fet de ser només candidat del PSOE i no president del govern espanyol, Zapatero havia deixat una de les frases més recordades a Catalunya. Durant la campanya electoral que va acabar amb Maragall al Palau de la Generalitat, el líder dels socialistes espanyols va voler donar suport al candidat del PSC. Aquell dia, Zapatero va deixar-se emportar pel moment i va dir a Maragall: “Pasqual, donaré suport a la reforma de l'Estatut que aprovi el Parlament de Catalunya”. Les paraules de Zapatero van ser molt celebrades a l'auditori però amb el pas del temps, la promesa va perdre's en la nit dels temps.

Al març del 2007, el president del govern espanyol va tornar a ser el centre de la polèmica a causa d'una intervenció al programa de TVE Tengo una pregunta para usted. Un dels espectadors va interrogar-lo pel preu d'un cafè i, després d'un breu instant de desconcert, Zapatero va llançar-se a la piscina i va dir que costava 0,80 euros. Quan se'l va acusar d'estar desconnectat de la vida al carrer, va refugiar-se en l'excusa que aquest era el preu a la cafeteria del Congrés.

Un dels episodis més divertits de Zapatero va arribar fa tot just dos anys. Durant una visita del president rus, Dmitri Medvédev, Zapatero va anunciar un acord per “follar”, quan volia dir “donar suport” (“apoyar”, en l'original). El lapsus del president del govern espanyol va córrer com la pólvora a internet i va provocar paròdies i comentaris als programes satírics de televisió.

L'últim moment per al record protagonitzat per Zapatero ha arribat aquest matí durant el transcurs del comitè federal del PSOE. “No seré el candidat del partit a les eleccions del 2012”, ha dit el president del govern espanyol davant dels seus companys de partit.

stats