Política 01/10/2017

1-O: votant, malgrat tot: 319 col·legis s'han hagut de tancar però la gran majoria segueixen oberts

Puigdemont, Junqueras, els consellers i milers de ciutadans voten tot i l'actuació policial

Ara
3 min
1-O: votant a Reina Violant a Gràcia

BarcelonaI malgrat tot, es vota. Tot i l'operatiu policial que està carregant contra els votants i accedint a alguns col·legis per tancar-los o endur-se'n les urnes, l'1-O és una realitat. Segons ha explicat el conseller de la Presidència, Jordi Turull, en roda de premsa, a les 18.00 hores 319 dels 2.315 s'han hagut de tancar. La resta, però, segueixen oberts i s'hi està votant amb lentitud, això sí, pels problemes amb el programa informàtic. Turull ha animat a continuar votant fins a l'últim minut. Tot i que el Govern no allarga oficialment l'horari de votació, sí que permetrà que tothom que sigui al col·legi abans de les 20.00 pugui votar encara que s'hagi sobrepassat l'hora límit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller ha demanat paciència a l'hora d'esperar el recompte i ha vaticinat que la jornada serà llarga. Tanmateix, s'ha mostrat convençut veient les imatges que quan s'acabi el dia els catalans que han anat a votar es podran comptar per milions.

Una prova que la jornada de votació es manté malgrat que l'actuació policial l'interromp puntualment són algunes de les moltíssimes imatges de gent votant que es poden veure per les xarxes socials. Entre els que han pogut votar hi ha, de fet, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i gairebé tots els consellers.

Puigdemont votant a Cornellà de Terri

El president ha hagut de ser un dels catalans que ha votat en un col·legi que no és el que li corresponia inicialment. Davant el desplegament de la Guàrdia Civil a Sant Julià de Ramis –un dels primers punts on s'han pogut veure els agents entrant per la força al centre a la recerca de les urnes–, Puigdemont ha votat a Cornellà de Terri.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, s'ha donat un bany de masses a l'Escola Sant Jordi de Sant Vicenç dels Horts, situada al mateix carrer que casa seva. Aquest era el centre on havia de votar, però l'ha hagut de canviar per l'Escola la Guàrdia, al mateix poble, perquè des de primera hora hi ha una vintena de Mossos d'Esquadra que han evitat que s'obrís el centre. Els agents de la policia catalana no han entrat dins del centre, però la seva presència ha impedit que tampoc ho fessin els que volien obrir el local, ja que s'han concentrat tots a la porta per bloquejar l'accés dels Mossos.

Quan ha arribat, Junqueras ha exclamat: "Ja he votat!" I els veïns han contestat amb aplaudiments i crits. El vicepresident ha demanat "molta calma i molta serenor" durant tot avui, i s'ha mostrat convençut que tothom trobarà "el camí del vot" per "defensar la democràcia". Entre els dirigents polítics que també han votat hi ha la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ho ha fet a Sabadell.

Raül Romeva
Una dona votant a Blanes

També s'han acostat a les urnes personalitats destacades com el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué, que ha penjat a les xarxes socials la fotografia del moment en què votava al costat de la frase "Junts som imparables defensant la democràcia".

Comencen les votacions a l'IES Can Vilumara, a l'Hospitalet.
Votant a Vilanova del Vallès

Un altre dels que ha pogut votar ha estat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. Des del col·legi Ribatallada de Sabadell, ha reclamat la dimissió de Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera per "vergonya". "Apel·lem a la Unió Europea, que veu com un estat membre exerceix la repressió feixista. La societat pacífica i somrient va iniciar aquest procés i el culminarà", ha afegit Rufián.

La gent gran ha pogut accedir a Collaso i Gil i comença a votar. La gent corejava "sense iaies, no hi ha revolució!"
Gent votant a l'Institut Josep Serrat i Bonastre
L'ambient a Reina Violant
L'eurodiputat Ramon Tremosa vota a l'escola Reina Violant de Barcelona
Cues per votar al Raval
stats