Política 11/06/2021

Vox amenaça la mesa amb una querella per deixar-los sense cap presidència de comissió al Parlament

L'òrgan gestor de la cambra ha desestimat la reconsideració del grup de Garriga, tot i que el PSC hi ha votat a favor

3 min
El líder de Vox, Ignacio Garriga, en una imatge d'arxiu

BarcelonaDimarts la junta de portaveus del Parlament va aprovar la proposta que havien consensuat ERC, JxCat, el PSC, la CUP i els comuns i que deixava sense cap membre de Vox a les meses de les comissions parlamentàries, és a dir, sense cap presidència, vicepresidència ni secretaria. El grup d'Ignacio Garriga va protestar contra la decisió i aquest divendres, abans que es constituïssin les comissions legislatives, ha presentat formalment una petició de reconsideració a la mesa de la cambra, que s'ha desestimat. Ara, però, el grup d'extrema dreta amenaça amb una querella per prevaricació contra tots els membres de la mesa de la cambra perquè considera que han vulnerat el reglament del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"He donat l'ordre d'estudiar presentar una possible querella per prevaricació contra tots els membres de la mesa", ha anunciat en roda de premsa Ignacio Garriga. El líder del grup ha argumentat que volen apuntar als "responsables mafiosos i totalitaris" que han consensuat i avalat aquest pacte, el qual veuen com una mostra més del "cordó antidemocràtic" contra el seu grup. En un inici, el grup havia apuntat que portarien aquesta qüestió al Tribunal Constitucional (presentant molt probablement un recurs d'empara), però finalment han canviat d'estratègia i han decidit directament estudiar si és viable querellar-se contra els set membres de la mesa.

La petició de reconsideració que Vox ha presentat aquest matí, com un pas previ a acudir als tribunals, s'ha rebutjat a la mesa, però no s'ha fet per unanimitat, sinó que els dos representants del PSC, Eva Granados i Ferran Pedret, hi han votat a favor. Fonts de la formació socialista han explicat que ho han fet per un "principi de precaució" davant l'amenaça de Vox de judicialitzar aquesta qüestió. Els socialistes, amb tot, asseguren que subscriuen el pacte per deixar l'extrema dreta fora de qualsevol presidència de comissió, tal com han defensat a la junta de portaveus.

Els arguments dels grups per deixar Vox fora

Els grups que van consensuar el repartiment de les comissions –els mateixos que van subscriure el cordó sanitari a Vox– van decidir deixar fora el grup d'extrema dreta de qualsevol presidència de comissió perquè el reglament de la cambra requereix ratificar el candidat que es proposi i cap d'aquests grups estava disposat a votar un diputat de Vox. Per aquesta raó, apunten diverses fonts parlamentàries, ja no es va fer la proposta que el grup d'Ignacio Garriga presidís alguna comissió, perquè no hauria sigut ratificat per una majoria parlamentària.

El grup d'extrema dreta denuncia que el pacte no respecta la proporcionalitat de la cambra, però els mateixos grups que han pactat el repartiment es defensen dient que aquest divendres no quedaran totes les comissions constituïdes –faltaran les de seguiment, com Infància i Joventut, per exemple– i que, per tant, encara poden tenir opcions per presidir-les. "Aquest procediment no ha conclòs, hi ha comissions que no estan constituïdes", ha defensat la mateixa presidenta del Parlament, Laura Borràs, davant les queixes de Vox en diverses comissions. Fonts parlamentàries apunten que aquest fet explica que no es pugui dir que la distribució no és proporcional perquè el grup de Garriga podria optar a presidir encara alguna comissió. Ara bé, cap dels grups que han consensuat el repartiment preveu que Vox pugui tenir cap presidència de les comissions que queden. De fet, algunes ja estan repartides.

Sigui com sigui, les quinze comissions legislatives que tindrà el Parlament han quedat constituïdes aquest matí, tal com estava previst. ERC en presidirà quatre, igual que JxCat; el PSC, tres, mentre que la CUP i els comuns en presidiran dues, respectivament.

stats