Política 23/10/2019

Vuit ferits per pilota de goma, 20 per projectil i 15 per cops de porra al cap en les protestes

Advocats experts en drets humans denuncien 122 casos de violència policial

Montse Riart
2 min
Un home ferit a la cara rebent assistència mèdica per part del SEM divendres a la Via Laietana.

BarcelonaEntitats i advocats especialitzats en la defensa de drets humans han denunciat l'existència d'almenys 122 casos d'actuacions desproporcionades i males praxis en el dispositiu policial per les protestes contra la sentència del Procés que s'han produït des de dilluns de la setmana passada a Catalunya. En concret, l'associació de defensa de drets humans Irídia ha localitzat vuit persones ferides per pilota de goma (quatre de les quals han perdut la visió d'un ull per l'impacte), vint ferits per l'impacte d'un projectil de precisió (dues d'elles al cap) i una quinzena de persones que haurien rebut un cop de porra al cap d'un agent que va dirigir la defensa de dalt cap a baix, un moviment prohibit pel protocol policial. "Estem vivint una situació d'emergència en matèria de drets humans", ha assegurat l'advocat Andrés García Berrio, portaveu de l'entitat.

Dues de les persones lesionades per pilota de goma haurien rebut l'impacte a la zona de la cara, segons la mateixa entitat. El portaveu del col·lectiu Stop Bales de Goma, Carles Guillot, ha insistit en demanar que es prohibeixi l'ús de pilotes de goma i de projectils de precisió per a tots els cossos policials de l'Estat –els Mossos d'Esquadra ja no fa servir les bales de goma des de la prohibició del Parlament, que va entrar en vigor el 2014.

El grup d'advocats de la plataforma Som Defensores, de la qual formen part entitats com Irídia o Stop Bales de Goma, s'ha posat en contacte amb una vintena de lesionats per oferir-los assessorament en cas que vulguin denunciar. Més enllà dels casos més greus, García Berrio considera que algunes de les actuacions policials "buscaven més castigar o humiliar que no pas dispersar".

L'advocada Núria Montfort ha subratllat l'existència d'irregularitats en les detencions practicades i les mesures cautelars acordades pels jutges: des d'informes i resolucions judicials "genèriques" que "no entren a valorar conductes concretes sinó que fan referència únicament al context", fins al fet que alguns jutjats hagin acordat prohibir a alguns dels detinguts que han quedat en llibertat provisional participar en mobilitzacions. Montfort considera que "és un retrocés davant de drets fonamentals".

stats