Wikileaks

Filtracions de Wikileaks

L'egoisme de Moratinos, la intel·ligència de Rubalcaba i la inexperiència de Chacón

L'organització de Julian Assange revela les opinions de la diplomàcia nord-americana sobre el rei i les principals cares del govern espanyol

"Zapatero és un polític astut, un felí de la jungla". Així és com veuen des dels Estats Units el president del govern espanyol, segons els últims documents que ha filtrat Wikieaks i que avui publica el diari El País. Li critiquen, però, la manca de conviccions fermes i el poc interès que demostra per la política internacional, i destaquen que no li agrada "que li donin classes". 

Qui surt més ben parat d'aquest retrat que avui hem conegut sobre l'executiu central és el vicepresident primer i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, a qui la diplomàcia nord-americana considera "molt capacitat, seriós i eficaç". D'ell diuen, també, que és "el membre més impactant del govern", fet que el converteix en un "aliat molt útil i poderós", i destaquen, finalment, que es tracta d'una persona "encantadora".

Força pitjor és la imatge que aquests documents revelen sobre altres ministres. La de Defensa, Carme Chacón, és vista dels dels Estats Units com "massa jove i inexperta", i pensen que "se centra massa en petits detalls" i massa poc en "qüestions més importants com els sistemes d'armament". Tot i així, diuen els documents, "tindrà molt pes en el futur".

Del ministre de Foment, José Blanco, en diuen que "no és de fiar", perquè "no mira als ulls els seus interlocutors", i a l'extitular d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, el titllen d'"egoista", tot i tenir "bones intencions". Els textos filtrats feien referència també a l'actual president del Congrés i exministre de Defensa, José Bono, sobre el qual les autoritats nord-americanes expressen els seus dubtes.

Finalment, també queda retratat en aquestes filtracions el rei Joan Carles, "un formidable aliat" que intenta captivar els seus interlocutors "rebaixant el nivell de formalitat i protocol" per fer-los sentir còmodes i, d'aquesta manera, "portar les regnes de la relació".


blanco mo


Etiquetes

Més continguts de