Política 09/11/2016

Xoc entre Coscubiela i Junqueras pels pressupostos

El vicepresident del Govern li demana al portaveu de CSQP que "intenti ser útil" després d'una discussió sobre els comptes

Jordi Mumbrú
2 min
Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat.

BarcelonaEl portaveu de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, han protagonitzat aquest matí una forta discussió sobre els pressupostos que ha acabat amb un dur retret del líder d'ERC: "Senyor Coscubiela, intenti ser útil a la societat que l'envolta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La topada venia per la pregunta de Joan Coscubiela sobre els pressupostos. El diputat de CSQP ha demanat a Junqueras que consulti amb ells el contingut dels comptes i li ha proposat que augmenti la pressió fiscal per destinar els recursos a augmentar les mesures socials. Coscubiela li ha retret a Junqueras que el Govern hagi fet superàvit a 30 de setembre, en lloc de destinar els recursos a despesa social. "No tenen 70 milions per a la renda d'inserció garantida i sí que els tenen per al Circuit de Montmeló", li ha retret.

Junqueras li ha respost que encara que ara hi hagi superàvit, l'exercici acabarà amb un dèficit de 2.000 milions. El vicepresident ha lamentat que Coscubiela "hagi confós" les operacions no-financeres a 30 de setembre amb el dèficit pressupostari a finals d'any. Fonts d'Economia han recordat a l'ARA que el portaveu de CSQP no té en compte les despeses dels darrers tres mesos de l'any, temps en el que la Generalitat ja no té cap ingrés. A més, tampoc té en compte l'impacte de l'infrafinançament de la Salut, que es computa a finals de l'exercici ni la despesa desplaçada, que comptablement representa una generació de crèdit.

El conseller d'Economia també ha enumerat alguns impostos nous que s'han creat en els darrers anys, com el de les estades turístiques o l'emissió de contaminants. I li ha retret a Coscubiela: "Prepari's una mica més les preguntes, perquè desprestigia el seu grup".

Els 'comuns' fa dies que demanen al Govern que s'obri a negociar amb ells els pressupostos per al 2017.

stats