Política 10/02/2021

Yolanda Díaz intenta pescar entre els "socialistes de cor" perquè es decantin pels comuns

Diu que la proposta de Salvador Illa de crear 140.000 llocs de treball és insuficient i electoralista

3 min
Yolanda Díaz aquesta tarda a Tarragona en un acte electoral dels comuns

BarcelonaFins ara, els comuns havien optat per no rivalitzar directament amb el candidat del PSC, Salvador Illa. Sense anar més lluny, aquest dimecres, la mateixa candidata, Jéssica Albiach, ha evitat carregar –com ho han fet la resta de partits– contra l'exministre de Sanitat per no haver-se fet cap test d'antígens abans del debat de TV3. L'estratègia passava per intentar retenir el vot fronterer que tenen amb el PSC sense un atac frontal contra ells per no generar l'efecte contrari. I és que, segons l'últim CEO, els votants dels comuns valoraven gairebé amb la mateixa nota (un 6) Illa que Albiach. Ara bé, l'estratègia dissenyada a la sala de màquines dels comuns l'ha driblat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dimecres. Díaz fa dos dies que és a Catalunya fent campanya pels comuns i no s'ha estat d'atacar directament al seu soci de govern a l'Estat posant en dubte que sigui una força realment d'esquerres: "L'esquerra no es relata, es construeix, es demostra amb les mans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts a Girona, la ministra va intentar apel·lar als "socialistes de cor" perquè votin a En Comú Podem perquè és el partit, segons Díaz, que força el PSOE a moure's per fer polítiques d'esquerres des de l'Estat. I aquesta tarda hi ha insistit. Yolanda Díaz ha fet servir els desacords amb els socialistes en qüestions com la pujada del salari mínim interprofessional o la llei per regular els preus dels lloguers per intentar evidenciar en plena campanya que és el PSOE qui frena les polítiques socials acordades en el pacte del govern de coalició. "Mentre diuen que són l'esquerra, impedeixen que apugem el salari mínim als treballadors que més ho necessiten", ha criticat.

El dard més directe, però, ha sigut contra Salvador Illa, a qui aquesta tarda li ha retret la promesa de crear 140.000 llocs de treball en tres anys. "Només? Només amb ERTO hi ha 171.000 persones", li ha deixat anar. "¿No vol recuperar les persones que estan amb ERTO?", li ha preguntat. Segons Yolanda Díaz, Unides Podem sí que es compromet a fer-ho i ha acusat Illa de fer electoralisme. En aquest punt, el número dos de la candidatura per Barcelona, Joan Carles Gallego, ha plantejat arribar als 300.000 llocs de treball al sector públic per equiparar-se als nivells de la Unió Europea.

Yolanda Díaz ha apel·lat al votant més jove perquè no es quedi a casa, però també als pensionistes davant l'amenaça del PSOE de retallar les seves prestacions. "Diguem menys que som l'esquerra i avancem en els nostres drets", ha dit Yolanda Díaz en l'acte celebrat a Tarragona. En aquest sentit, Gallego també ha aprofitat per apel·lar al votant "progressista" per blindar els drets socials i per ser la força que intenti frenar "els bastons a les rodes" que es pugui trobar la ministra de Treball en aquesta tasca.

Segons l'enquesta publicada per l'ARA aquest cap de setmana, un 5,7% dels indecisos dubten entre els comuns i el PSC. Fins ara, les al·lusions que ha llançat la candidata, Jéssica Albiach, als socialistes han sigut crítiques velades i ha intentat no entrar a rivalitzar directament amb Illa. De fet, quan la número dos de la candidatura dels socialistes, Eva Granados, va acusar els comuns de ser "l'agent comercial" d'ERC, l'única rèplica d'Albiach va ser demanar-li amb qui vol "retrobar-se" per arribar al Palau de la Generalitat recordant-li que el PSC sol no podria governar. Yolanda Díaz, però, ha obert la veda i caldrà veure si en la recta final de campanya els comuns canvien d'estratègia.

stats