EL FUTUR DEL PSOE
Política 07/07/2012

Els zapateristes abandonen el vaixell

Joan Rusiñol
3 min

MADRIDSi Carme Chacón s'hagués convertit en la secretària general del PSOE, l'exministre Miguel Ángel Moratinos s'hauria replantejat la seva nova feina a Qatar, on treballa com a conseller del programa nacional de seguretat alimentària. No és l'únic del pinyolzapaterista que, si hi hagués un altre equip dirigent a Ferraz, avui estaria implicat en el dia a dia socialista. Leire Pajín tampoc hauria anunciat aquesta setmana que se n'anava a l'estranger. La victòria d'Alfredo Pérez Rubalcaba i, sobretot, la poca capacitat per integrar els defensors de l'altra candidatura han deixat esquerdes profundes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els càlculs de l'actual líder del PSOE la nit que va alçar-se amb el triomf intern s'han complert a mitges. Rubalcaba va fer una executiva amb un criteri territorial, esquivant atorgar una quota a l'altra candidatura amb l'esperança que els fidels a José Luis Rodríguez Zapatero, la majoria reconvertits en chaconistes, s'acabarien dissolent. I en certa mesura el temps li dóna la raó. Alguns han acabat exiliant-se, esperant el seu moment. No obstant, l'exvicepresident espanyol no comptava que els crítics acabarien liderant les federacions més importants del partit: Andalusia, País Valencià i Madrid.

Un projecte sense coherència

El professor de sociologia de la Universitat Complutense Ignacio Sánchez-Cuenca diu que "Zapatero mai va ser capaç de crear un equip al seu entorn amb coherència ideològica i generacional que permetés fer una transició després d'ell". La broma recurrent al PSOE és que l'expresident espanyol, en comptes de passar el partit als fills, el va tornar als avis, a la generació de Felipe González. Per ell, el zapaterisme va ser un model "personalista" i ara "és molt difícil saber què en queda, especialment pel que fa a les idees, perquè els socialistes no han fet una anàlisi de tot el que han fet malament els últims anys. No ho ha fet Rubalcaba, però tampoc ho va fer Chacón".

Aquesta desorientació ideològica -més enllà de l'extensió de drets socials ara qüestionats pel PP- i l'arraconament al grup parlamentari han abocat ex alts càrrecs governamentals a buscar-se la vida fora. És el cas de Pajín, que ha deixat temporalment la política, o l'exministra d'Igualtat, Bibiana Aído. Alguns dels promotors de Nova Via, l'origen de ZP, han acabat sumant-se al projecte de Rubalcaba. I els diputats fidels a Chacón esperen en silenci els moviments de la catalana.

J.L. Rodríguez Zapatero

Ha hagut de passar mig any des de les eleccions perquè Rodríguez Zapatero comenci a tenir una agenda mínima. L'expresident espanyol, que va afirmar que el millor destí és el de "supervisor de núvols", ha reaparegut per parlar de l'humanisme del segle XXI amb el cardenal Cañizares, va concedir una entrevista a Al Jazeera i va anar al Congrés per dinar amb el seu president.

Els ex, la majoria a la segona fila

José Blanco

L'extotpoderós número 2 del PSOE, s'ha situat en un segon pla després de la polèmica pel cas Campió. Exerceix de diputat per Lugo i només s'ha permès alguna tímida estirada d'orelles a Rubalcaba per RTVE.

Leire Pajín

Pajín va apostar per Carme Chacón i la direcció del grup socialista l'havia situat com a portaveu de medi ambient. Deixa la política després d'haver aconseguit que Ximo Puig lideri el socialisme valencià.

José Antonio Alonso

L'exportaveu parlamentari va ser lleial fins al final polític del seu amic Zapatero. Ell, amb l'ajuda d'Eduardo Madina, va haver de teixir els acords amb l'oposició la legislatura passada. Ara és diputat per Lleó i prou.

Miguel Ángel Moratinos

Un dels chaconistesmés convençuts va decidir instal·lar-se definitivament a Doha quan Rubalcaba va esdevenir secretari general. Apassionat de la política internacional, la seva gran espina va ser no poder dirigir la FAO.

Trinidad Jiménez

Les reunions de Nova Via, el grup que va portar Zapatero al lideratge del PSOE, es feien a casa de l'exministra malaguenya. No obstant, ella va decidir no apostar per Chacón i ara forma part de la direcció de Rubalcaba.

Bibiana Aído

La més jove del nucli zapaterista va ser de les primeres a abandonar el vaixell i el juliol del 2011 es va incorporar com a assessora a ONU Dones. Vinculada al PSOE des de molt jove, va fer carrera política a Andalusia.

stats