Política 04/01/2011

Zapatero s'oposa al copagament sanitari perquè pot "desincentivar la prevenció"

El cap de l'executiu central rebutja aquesta fórmula per encarar els problemes financers de la sanitat, un debat que l'ARA planteja avui a la seva portada

Joan Rusiñol
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } En una entrevista a Onda Cero, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit un "no" rotund a aquelles veus que aposten pel copagament. Sobre els problemes financers del sector sanitari públic –debat que avui l'ARA planteja a l'edició en paper del diari–, s'ha mostrat un ferm opositor de fer pagar als ciutadans part de la factura sanitària. "L'estalvi és molt petit i en canvi té el risc de desincentivar la prevenció en salut", ha argumentat Zapatero. Després de reivindicar la qualitat del sistema de salut espanyol, ha reiterat que creu que cal mantenir el model de gratuïtat actual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha recordat que si a Espanya hi ha un alt nivell de "cohesió social" és perquè aquests anys s'han "mantingut" les polítiques socials. "Són el gran matalàs social", ha assegurat. Per Zapatero, el pla de reformes anunciades i que el seu executiu ha posat en marxa –com elevar l'edat de jubilació als 67 l'any 2027– són la garantia per preservar aquest estat del benestar.

Sobre la seva eventual successió, Rodríguez Zapatero ha insistit que ho anunciarà "quan toqui". "La democràcia és temps i forma", ha dit. S'ha mostrat convençut de poder capgirar les enquestes, ha assegurat que s'implicarà en les eleccions autonòmiques i municipals del mes de maig i s'ha tornat a mostrat partidari de les primàries per elegir el futur líder del PSOE per evitar situacions com les que ha viscut el PP a Astúries, amb la baixa d'Álvarez-Cascos del partit. Per Zapatero, qui el substitueixi "d'aquí a un temps o uns anys" ha de tenir els mateixos "drets" que va tenir ell quan va ser escollit secretari general dels socialistes espanyols.

L'entrevistador, Carlos Herrera, gran aficionat al món dels toros, ha tornat a preguntar a Zapatero si comparteix la decisió del Parlament de Catalunya de prohibir les corrides. El president espanyol ha estat taxatiu. Diu que ell hauria votat "no" a la prohibició.

stats