Política 12/03/2015

Zapatero informa el govern espanyol que viatjarà al Sàhara Occidental

Participarà en un fòrum que, segons el ministre d'Exteriors, la Unió Africana considera il·legal d'acord amb el dret internacional

Efe
2 min
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, amb el secretari general de l'OTAN. EFE

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha dit aquest dijous que l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero l'ha informat per carta que aquesta setmana participarà en el Fòrum Crans Montana, organitzat pel Marroc, que se celebrarà a la ciutat de Dajla, al sud del Sàhara Occidental.

No obstant, el ministre ha recordat que el passat 1 de febrer -"suposo que tant Zapatero com el secretari general del PSOE" ho saben- la Unió Africana va emetre una declaració sol·licitant la cancel·lació d'aquest fòrum per considerar-lo il·legal, conforme al dret internacional per resoldre el problema del Sàhara.

García-Margallo ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa conjunta que ha ofert amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, de visita a Espanya.

El ministre d'Exteriors ha reiterat la posició d'Espanya sobre el Sàhara Occidental: la necessitat d'una solució política urgent, justa i definitiva d'aquest conflicte, en el marc del Consell de Seguretat de Nacions Unides, d'acord amb la legalitat internacional.

I ha apuntat que serà Zapatero qui hagi de "respondre" d'aquesta visita de la qual, ha dit, suposa que Pedro Sánchez n'estarà informat.

El Fòrum Crans Montana, creat a Suïssa com un fòrum de reflexió internacional a l'estil del de Davos, es reuneix entre avui i dissabte a Dajhla per tractar aquest any en una sessió extraordinària la cooperació sud-sud i les possibilitats de desenvolupament del continent africà .

És la segona vegada en cinc mesos que Zapatero és convidat pel Marroc a un fòrum internacional: el novembre de 2014 va viatjar a Marràqueix per participar en el II Fòrum Mundial de Drets Humans, en què Rabat va aprofitar per presentar els seus avenços en la matèria i sortir al pas de les crítiques d'organitzacions internacionals.

La visita de Zapatero a l'Sàhara Occidental es produeix després del recent viatge que va fer a Cuba, on va mantenir una reunió amb el seu president, Raúl Castro, i de la qual no va informar Exteriors.

stats