Política 02/04/2011

El PSC perd un nou pols amb el PSOE

El PSC havia fet arribar per terra, mar i aire a Jose Luis Rodríguez Zapatero que no obrís el meló successori fins després del 22 de maig. No ha estat escoltat. El president del govern espanyol l'ha esberlat damunt la taula del comitè federal, anunciant que no es tornarà a presentar

Pere Martí
2 min

BarcelonaL'argument dels socialistes catalans és que aquest anunci interfereix en la campanya de les municipals, perquè les converteix en unes primàries de les generals, cosa que segons Nicaragua afavoreix el PP. En els últims dies, el mateix Jordi Hereu va traslladar personalment aquest desig al president del govern espanyol durant una reunió a la Moncloa, i altres dirigents del PSC, com Miquel Iceta i José Zaragoza, han fet arribar a Ferraz el mateix missatge, però com s'ha vist, sense èxit. L'únic premi de consolació que es poden endur és que les primàries per escollir el seu successor no seran fins després del 22-M, tot i que serà molt difícil que no contaminin les municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa posterior al comitè federal, José Montilla ha advertit a aquells que defensaven que Zapatero anunciés la seva retirada que "això no els servirà per millorar les seves expectatives electorals", cosa que ha evidenciat el seu malestar. El primer secretari del PSC ha insistit que ara és l'hora de centrar-se en el 22-M i no de parlar de "candidats o candidates" a les primàries del PSOE. L'al·lusió de gènere és prou important, perquè una de les possibles candidates a les primàries del PSOE és Carme Chacón, cosa que posa el PSC en dificultats per separar un procés de l'altre.

En privat, els dirigents del PSC han reconegut que no els han fet cas, però no ho han admès en públic, on s'han limitat a assenyalar que ha estat un "error" pressionar Zapatero i que el temps l'hauria d'haver gestionat ell. Però la decisió ja està presa i és irreversible. El PSC es trobarà amb unes municipals contaminades per l'enfrontament PSOE-PP i amb la pugna soterrada al si del socialisme català sobre si donar suport a Carme Chacón o al pragmàtic Alfredo Pérez Rubalcaba. La condició de militant del PSC de Chacón no li assegura el suport del PSC, perquè l'actual vicepresident del govern espanyol té forts suports al si del socialisme català. La pugna està oberta.

stats