PALMA

El PP de Cort només demanarà que es retiri el Ducat de Palma a Cristina si és condemnada

El govern d'Isern aprovarà una alternativa a la proposició de MÉS, que la rebaixarà, tot i admetre que el títol amb el nom de la ciutat "s'ha vist enormement afectat per presumptes conductes poc exemplars"

Una cosa és retirar el nom a un carrer de la ciutat i una altra de diferent és instar la Casa Reial que derogui el Ducat amb el nom de Palma, que ostenta la infanta Cristina i, per tant, també el seu marit, Iñaki Urdangarin. L'equip de govern del PP a l'Ajuntament de Palma encara no gosa fer aquesta petició al rei Felip VI, tal com proposava el grup municipal de MÉS, i avança que només la faria en el cas que la duquessa fos condemnada pel cas Nóos, pel qual tant ella com Urdangarin s'hauran d'asseure a la banqueta dels acusats.

L'equip de govern de Mateu Isern rebutjarà en el ple de Cort d'aquest dijous la proposta presentada per MÉS, malgrat admetre que "aquest honor que una de les filles dels reis dugués el nom de la ciutat s'ha vist enormement afectat per conductes poc exemplars", i que es tracta de "fets que són rebutjats pels ciutadans i que han generat una gran indignació".

El majoria del PP a Cort, però, presentarà al ple una proposta alternativa on puntualitza que aquests fets han estat "realitzats principalment pel senyor Urdangarin" i que ja havia anunciat que només demanaria la retirada del títol "si es confirmaven les greus acusacions que feia una associació [Manos Limpias] davant la Justícia en la persona de la duquessa, acusacions no mantingudes ni per la Fiscalia ni per l'Advocacia de l'Estat".

Així, els populars trauran endavant una proposta on just s'acordarà que, "si es confirmen les greus acusacions davant la Justícia de la duquessa de Palma, s'insti la Casa Reial que es prenguin les mesures necessàries perquè no es relacioni el nom de la ciutat amb aquests fets". El govern de Mateu Isern admet, en aquest mateix punt de l'acord proposat, que es faria aquesta sol·licitud "atès que en l'actualitat no s'aconsegueixen els objectius de l'any 1997", fent referència a quan el rei Joan Carles I concedí el títol del Ducat de Palma a la infanta Cristina.

Quan es confirmà que s'obriria judici oral contra la infanta, el grup municipal de MÉS reiterà la petició feta anteriorment perquè l'Ajuntament de Palma instàs la Casa Reial a derogar el Reial Decret de 1997 pel qual es concedí aquest títol, perquè "no fa més que perjudicar la imatge i el bon nom de la nostra ciutat". En un primer moment, l'equip de govern de Mateu Isern va valorar un acord entorn d'això, però després de gairebé un mes ha decidit desvincular-se de la proposta ecosobiranista i presentar una d'alternativa en què es remarca que encara no hi ha sentència ferma com per fer aquesta petició.

La Rambla no és dels ducs des de fa dos anys

En la proposta alternativa del PP el ple de l'Ajuntament de Palma també es declara "orgullós i honrat pel reconeixement" cap a la ciutat que va fer el rei Joan Carles I l'any 1997 amb la concessió del títol a la seva filla i rebutja "que en l'actualitat es relacioni el nom de la ciutat amb els fets derivats del cas Nóos, que es varen traduir en la retirada del nom del carrer dels Ducs de Palma de Mallorca". El govern municipal de Mateu Isern al·lega que ja va prendre aquesta mesura, també a proposta de MÉS, el febrer del 2013, perquè es tractava d'una competència de l'Ajuntament, qüestió que no succeeix en el cas del títol del Ducat.

Les argumentacions del govern Isern no han convençut el portaveu de MÉS, Antoni Verger, qui ha dit que "no podem suportar ni un dia més que es vinculi el nom de Palma a la corrupció del PP, i especialment de l'expresident empresonat Jaume Matas i els seus tractes amb Iñaki Urdangarin”. "Què més necessita el PP per demanar la retirada del Ducat a dues persones que estan embrutant el nom de la nostra ciutat", ha qüestionat Verger, que ha considerat que "no és necessari esperar fins que hi hagi sentència perquè en aquest cas la dignitat i l’honor de la Ciutat i dels seus ciutadans s’estan danyant cada dia".