OBSERVATORI

El Pi retrata al PP

Els símbols de Bauzá els assumeix ara tot el partit, també Biel Company, que vota amb la resta en contra de recuperar la Llei de normalització original

La jugada d'El Pi, duent abans que ningú al Parlament la Llei de normalització, mostra un MÉS distret, que es deixa prendre una bandera. Confirma la imatge d'un Pacte que s'adorm, que es perd per les bardisses i s'enreda en debats secundaris, mentre altres actuen amb pipella. Però, més enllà d'aquesta sensació, que alguns ja havien percebut pel comportament de l'esquerra en qüestions com la del relleu a IB3, allò que aconsegueix El Pi és retratar el PP.

“Han de triar entre votar Bauzá o passar pàgina i entendre el missatge de les urnes”, ha dit als populars el defensor de la iniciativa, el diputat Pep Melià. El PP ho tenia fàcil si no s'hagués volgut banyar. Podia abstenir-se en la presa en consideració de la llei i guanyar temps per triar quan s'hagi d'aprovar. Però ha optat per triar de bon principi i, seguint la lògica de Melià, ha triat Bauzá. El Pi es frega les mans perquè entén que cada moviment en fals que fan els populars serveix per cedir-los terreny. El PP, quan es desperti, s'adonarà que si es mou cap a un costat cedeix terreny a El Pi, però si es mou cap a l'altre el cedeix a Ciutadans. Ja res és com abans de Bauzá.

El PP es voldria moure cap endavant i passar pàgina de Bauzá, però no pot. No pot perquè si ho fes ara es dividiria. Com a mal menor, opta per intentar donar una imatge d'unitat encara que el cost sigui assumir que no es mou i encara que es vegi que darrere aquesta aparença hi ha desunió. La decisió d'aquest dimarts, de votar en contra de l'admissió a tràmit de la Llei de normalització, té, a més, un precedent que ajuda a explicar-la. No s'entén sense tenir present que el PP fa només unes setmanes va optar per sortir del ple en la votació de la derogació de la Llei de símbols. Aquella decisió, que no va entendre ningú perquè no estava justificada, només va servir per sortir del pas i per no haver de mostrar el partit xapat.

Com que no pot tornar a sortir del ple, el PP tria. I quan tria Bauzá provoca que s'identifiqui tot el partit amb la política lingüística de l'expresident. Els símbols de Bauzá els assumeix ara tot el PP. El vot en contra d'aquest dimarts deixa en no res les crítiques internes que s'han sentit contra la política lingüística de Bauzá. Paraules. A l'hora de votar, tots han votat igual per defensar la modificació de la Llei de normalització que va impulsar Bauzá. Biel Company, que sembla que aspira a presidir el PP balear i que s'havia mig desmarcat de la política lingüística de l'expresident, també ha votat en contra d'admetre a tràmit la proposta per retornar a la Llei de normalització original, que es va fer en temps de Gabriel Cañellas, un dels seus avaladors. Tanmateix, no són ni els símbols ni la llengua els que provoquen la divisió dins el PP. Més aviat és la lluita pel poder.

El + vist

El + comentat