Isern dobla en vots Gijón i serà el candidat del PP al Congrés

La victòria dóna ales a Biel Company per ser el president del partit l'any vinent

L'exbatle de Palma  Mateu Isern serà el candidat del PP balear a les properes eleccions estatals del 20 de desembre. Isern ha obtingut gairebé el doble de vots (99 sufragis, un 62%) que el seu principal contrincant, el diputat i regidor Álvaro Gijón (51 vots, un 32%). Miquel Ramis, que tenia avals similars als d'Isern, i Catalina Soler, amb suports semblants als de Gijón, seran els candidats al Senat per Mallorca. El resultat evidencia la divisió que pateix el PP balear, entre els crítics, que avalaven Isern, i els rodriguistes, bauçanistes i altres sectors, que han fet costat a Gijón. La victòria d'Isern dóna ales als 'crítics' amb vista al congrés del partit, que s'ha de fer a principis de l'any vinent i on presentaran   Biel Company com a candidat a la presidència del PP balear. Company i Isern s'han abraçat després de conèixer els resultats.

La votació d'aquest dimecres es podia llegir com un assaig de la que s'haurà de fer per elegir el president del PP balear i, amb els resultats assolits per Isern, Biel Company es podria convertir en president. Isern ha obtingut el 62% dels vots de la Junta Insular del PP de Mallorca, un òrgan format per 164 càrrecs i dirigents del partit, en el qual té un fort pes la representació de la Part Forana i, per tant, dels 'crítics', el sector que donava suport a l'exbatle. Però s'ha de tenir en compte que en el congrés que es farà l'any vinent podran votar tots els militants, Palma hi estarà més representada i també s'hauran de tenir en compte Eivissa i Menorca, uns condicionants que fan incrementar les incògnites.

"Per primera vegada", ha dit Isern després de conèixer els resultats, "el PP s'ha començat a obrir". El candidat ha reivindicat que els resultats han estat "clars" i ha defensat que els donen "molta força" per "guanyar" a les generals. Ha demanat unitat de manera reiterada i ha recalcat que ara "s'ha d'apartar qualsevol tipus de discussió". L'aspirant perdedor, Álvaro Gijón, ha donat l'enhorabona a Isern i s'ha posat a la seva disposició per "treballar al seu costat".

Test de força

Camí del congrés

Els nervis i la tensió s'han fet evidents en la votació de la Junta Insular del PP, precisament perquè no només estava en joc l'elecció de candidats. També es mesuraven forces amb vista al congrés. I aquest dimecres s'ha vist que els crítics tenen importants suports a la Part Forana, però Gijón ha aconseguit vots sobretot de Palma i la seva àrea metropolitana i també en ciutats com Manacor i Inca.

Prova del que estava en joc és que molt pocs han faltat a la cita. Han votat 161 dels 164 membres de la Junta Insular: 99 han avalat Isern i 51 Gijón, tres candidats més han obtingut vots i s'han comptat tres vots en blanc i un de nul. Al Senat, la situació ha estat més ajustada. Ramis s'ha imposat amb 77 vots (48% dels suports) sobre Rogelio Araujo, que n'ha obtingut 46. I Catalina Soler s'ha imposat amb 61 vots (38% dels sufragis) sobre Antònia Fornari, que ha sumat 42 suports. Ramis, amb l'aval dels crítics, i Soler, l'única vencedora de l'altre sector, seran els candidats del PP al Senat per Mallorca. Entre els votants s'ha pogut veure l'expresident del Govern i del PP balear José Ramón Bauzá. Bauzá i Isern, enemistats, han fet de no veure's.

La victòria d'Isern suposa la segona passa dels crítics en la seva operació per fer-se seu el control del partit. La primera passa la varen fer quan forçaren l'expresident José Ramón Bauzá a abandonar la direcció, un moviment que iniciaren just després de la dura derrota electoral de Bauzá i del PP, però que es va allargar un parell de mesos. Ara en fan una altra per situar els seus candidats a Madrid i evidenciar que poden guanyar el congrés del PP balear, que s'haurà de convocar els primers mesos de l'any vinent. La presidència del PP balear, a la qual aspira Biel Company, és en realitat el seu principal objectiu.

Després de la votació d'aquest dimecres, la batalla es trasllada aquest dijous a Eivissa, on el PP ha d'elegir entre el seu president, Josep Vicent Marí, i el fins ara diputat al Congrés, Enrique Fajarnés, que aspira a una cinquena legislatura a les Corts. Un dels dos serà el número dos a la llista al Congrés del PP per Balears. La número tres, el darrer lloc amb possibilitats, serà per a la menorquina Àgueda Reynés, exbatlessa de Maó. Álvaro Gijón ocuparà la quarta posició de la llista.

Tot i que el PP ha disposat fins ara de cinc diputats a Madrid, les enquestes no li auguren ara més de tres representants. Isern es podria convertir en el candidat que assolís els pitjors resultats del PP en unes eleccions estatals.

El + vist

El + comentat