DIARI DE CAMPANYA DEL PP

Albiol esquiva els xiulets

El candidat del PP passeja per Badalona abans de l'últim acte de campanya

No deu ser gaire agradable rebre xiulets i escridassades allà on vas. El candidat del PP, Xavier García Albiol, ho va viure especialment a Reus, acompanyat del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Potser per això aquest divendres ha decidit tancar campanya a Badalona, jugant a casa, i envoltat dels veïns que el van fer alcalde l'any 2011. Albiol, que aquesta nit rebrà el suport de l'expresident francès Nicolas Sarkozy –els periodistes teoritzen sobre com serà la fotografia entre dos polítics que es diferencien per gairebé 40 centímetres d'alçada–, ha passejat al matí pel mercat setmanal de la Lloreda. Una gran oportunitat per entendre com s'ho va fer per arribar a governar un municipi on el PP no tenia cap regidor abans que ell arribés.

Som en campanya i tots els partits tenen la seva paradeta a la zona, però només en una hi ha una expectació notable i desenes de globus inflats. La visita del cap de llista segur que obliga a ser-hi present, però de totes maneres hi ha alguna paradeta que té una activitat similar al grup de Testimonis de Jehovà, que també hi és –no cal dir noms ni xifres, per no ofendre a ningú.

Albiol apareix, i de seguida hi ha persones que s'hi abraonen. Fotografies i petons, en un ambient en què es fa present l'olor de pollastres a l'ast. El candidat del PP gaudeix amb aquesta situació, segurament molt més que quan ha de fer un míting. A tothom que el para, la majoria gent gran, li pregunta si és independentista i li recorda la importància de votar diumenge. "Aquesta tarda també vindrem a veure't!", li responen dues dones.

Comença el discurs, enmig d'un parc on l'equip de campanya ha muntat l'equip de so, i la presència del candidat del PP crida l'atenció a alguns dels vianants que hi passen. És cert que en qualsevol passejada de qualsevol candidat, en qualsevol campanya electoral, sempre hi ha simpatitzants estratègicament col·locats pel partit perquè el cap de llista de torn pugui encaixar algunes mans. Però en el cas d'Albiol, al mercat de la Lloreda de Badalona, no cal. Els veïns, sorpresos, s'hi apropen voluntàriament i comencen a envoltar els periodistes, fins al punt que cada cop que Albiol respon a una pregunta ells es dediquen a picar de mans. Especialment entusiastes es mostren quan el candidat promet que es tornarà a presentar a l'Ajuntament de Badalona i parla de "perversió democràtica" per criticar que el van fer fora.

Un home apareix en escena amb una bicicleta. La cistella davantera, on hi ha instal·lat un gosset, va folrada amb fotografies d'Albiol. Aquest no sembla gaire espontani, i de fet Albiol el saluda quan el veu. " Eres un fenómeno" o " No marxis mai" són algunes de les frases que es poden sentir entre el públic. Un grup de dones improvisa una coreografia, perquè " Este Xavi, como mola, se merece una ola", i quan acaba la roda de premsa torna a iniciar-se un 'photocall' en el qual els periodistes han passat a un segon pla. " Por ti lo hacemos, ¡por ti!", crida una altra persona quan Albiol demana el vot. "Por la salud del PP. ¡Campeones del mundo!", fa un brindis una altra aixecant la Coca-Cola. L'home de la bicicleta explica a un company que el gosset tenia diarrea perquè va menjar carn d'olla que va fer la dona. Com és que porta la bicicleta plena de fotografies de l'Albiol? " Fins al 2023, quan l'Albiol serà el president de Catalunya", respon, convençut.

Més continguts de