Publicitat
Publicitat

La lluita contra el càncer arriba a taula

El 18% dels casos diagnosticats es podrien evitar amb una alimentació saludable i activitat física regular

“Cal trencar amb la idea preconcebuda i molt estesa que menjar sa és menjar avorrit”. Ho diu, contundent, Carme Ruscalleda, ferma defensora que els aliments saludables poden ser tan “gustosos i divertits” com qualsevol altre. La reconeguda cuinera és una de les cares visibles de la campanya Menja sa i mou-te, en el marc de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer, que s’acaba avui. “Fa més de 10 anys que col·laborem amb aquesta iniciativa per conscienciar la societat que s’han de menjar productes frescos, vegetals i fruites, i de temporada. Això és el més saludable, el més divertit”, diu. Per a la cuinera, “no hi ha aliments dolents però sí que hi ha un mal ús dels aliments”, i per això recomana “combinar-los” per aconseguir una dieta equilibrada i saludable.

“Cal trencar amb la idea preconcebuda i molt estesa que menjar sa és menjar avorrit”

Carme Ruscalleda

La Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer 2015 (SECAPC) vol conscienciar sobre la necessitat d’adoptar un estil de vida més saludable, especialment pel que fa a l’alimentació i l’activitat. Per això es recomana menjar cinc racions diàries de fruita o verdura (dos plats de verdura i hortalisses, i tres peces de fruita fresca) i fer trenta minuts diaris d’activitat física moderada. Ruscalleda reivindica que per menjar sa cal recuperar “la nostra cultura gastronòmica”, és a dir, el que repeteixen cuiners, nutricionistes, dietistes i metges com un mantra: tornar a menjar com ho feien els nostres avis. Però la cuinera matisa: “Aprofitant tots els recursos tecnològics que tenim avui en dia i que ens permeten conservar els aliments i continuar menjant sa”.

Una altra de les cares visibles de la campanya Menja sa i mou-te és la també cuinera Ada Parellada, que creu que amb la seva tasca de restauradora té la responsabilitat social d’ajudar a difondre l’alimentació saludable, ja que, com afirma, “està demostrat que si mengem sa ens protegim contra el càncer”.

“Està demostrat que si mengem sa ens protegim contra el càncer”

Ada Parellada

Aquesta xef reivindica que “donem a l’alimentació la importància que es mereix”, i això vol dir “tenir-ne cura, aprendre a cuinar i dedicar temps a fer la compra”, i no fer servir l’eterna excusa que no tenim temps. “Jo suggereixo anar a comprar un dia a la setmana i dedicar-ne un altre a cuinar. Això és com fer esport, s’ha d’adquirir l’hàbit”. Per a Parellada, sobretot s’ha de “menjar variat, sense caure en l’obsessió de les taules nutricionals; menjar de tot i de temporada és menjar sa”. Les dues cuineres ens proposen receptes amb productes saludables, de temporada, per fer a casa i començar a fer realitat el bon propòsit de portar una alimentació més sana.

 

Amanida tardorenca, de Carme Ruscalleda

Ingredients

  • Un manat de raves tallats a 1/4
  • El cor d'un api tallat a bastons
  • 1 moniato, fornejat a 190º 40 minuts
  • 300 grams de bolets silvestres o de cultiu
  • 1 carbassó, a boletes
  • 1 poma royal gala, a falques
  • 1 magrana, desgranada
  • 1 manat de fulles de bleda mini
  • 1 safata de fulles de canonge
  • 1 manat de porradell
  • Per a la vinagreta
  • 50 grams de suc de magrana

Preparació

Mesclem els ingredients de la vinagreta i la reservem. Retirem la pell del moniato fornejat, l’aixafem amb una forquilla i l’amanim amb sal i pebre. Rentem els bolets i els fem al vapor només 30 segons, els reservem amb un fil d’oli.

Presentació

Posem a cada plat dues cullerades del moniato cuit, repartim la resta d’ingredients ben col·locats per aconseguir una amanida ben atractiva, gustosa i saludable. I l’amanim amb la vinagreta que hem preparat.

 

Embolic de carbassó, alvocat i anxoves, d'Ada Parellada

Ingredients

  • Un carbassó tendre
  • Un alvocat al punt
  • Una ceba tendra
  • Un tomàquet pera
  • Una llimona
  • Quatre anxoves
  • Un iogurt
  • Anet fresc

 

Preparació

Tallem el carbassó amb una mandolina, tan prim com puguem. D’altra banda, piquem l’alvocat al punt i el ruixem per sobre amb una mica de suc de llimona. Ho reservem tot plegat.

Pelem el tomàquet, en retirem les llavors i el tallem a daus. Piquem la ceba tendra i les anxoves. Barregem l’alvocat amb el tomàquet, la ceba tendra i les anxoves.

Al centre de la làmina de carbassó, hi posem una cullerada de tàrtar d’alvocat i ho enrotllem.

Batem el iogurt amb l’anet fresc i ho salpebrem.

En un plat hi posem a la base el iogurt i a sobre l’embolic de carbassó.

 

Ou escalfat amb puré de patates i bolets, d'Ada Parellada

Ingredients

  • 4 ous
  • 4 patates
  • Barreja de bolets: camagrocs, rossinyols, ceps
  • Un gra d'all
  • Unes fulles de julivert
  • Oli d'oliva
  • Sal

Preparació

Rentem els bolets i els trossegem. En una paella, hi posem un bon raig d’oli d’oliva i l’all picat. El coem lleugerament i hi afegim els bolets trossejats. Ho saltegem a foc mitjà, fins que els bolets perdin l’aigua. Ho salpebrem i ho reservem. Bullim les patates amb la seva pell uns 20 minuts. Un cop fredes, les pelem. Les aixafem amb una forquilla i les amanim amb oli d’oliva. Ho salpebrem i ho reservem.

Escalfem els ous. Hem de tenir aigua bullint amb una mica de vinagre. La remenem perquè faci remolí i hi aboquem els ous sense closca. S’han de coure 4 minuts. Els repesquem i els posem sobre paper absorbent.

Escalfem el puré de patata juntament amb els bolets. Ho posem al plat i ho coronem amb l’ou escalfat.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT